Hopp til hovedinnholdet

Jeg vet ikke hva jeg vil bli.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg går nå første år på videregående, men aner ikke hva jeg skal gjøre videre. Selv om alle rundt meg prøver å overbevise meg om at jeg snart vil finne det ut, vet jeg innerst inne at jeg ikke har litt peiling en gang. Jeg vet ikke hvem jeg er, hva jeg interesserer meg får eller hva jeg liker å gjøre. Har tatt interessetester og andre slike ting på nettet, men til og med de var vanskelige for meg. Kan dere være snille ov ikke skrive at dette er et vanlig probltm ov at det vil løse seg, for jeg vet at det er mange som sliter med dette. Og ja det vil nok løse seg, men grunnenntil at jeg spør er at jeg vil ha noen råd om hvordan jeg kan få det til. Noen gratis online tester eller noe som kan hjelpe meg, måter å bli kjent med meg selv, eller andre ting. Vanskelig for dere som ikke kjenner meg, men kan love dere at det gjør ingen andre heller. Ikke jeg en gang. Det er nettopp det som er problemet... Jeg vil jo ha interesser, mål, drømmer eller bare vite noe om meg selv!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Hm. Du har rett i at det er litt vanskelig å svare deg, og at vi ikke kjenner deg. Du skriver også at vi ikke bare skal skrive "dette løser seg", det skjønner vi også. Vi forstår også trangen til å finne ut ting og bli klar til å gå en vei.

Men en viktig detalj, er at vi uansett ikke hadde tenkt å si at dette er et vanlig "problem" som mange "sliter" med. For vi er ikke nødvendigvis enige i at det er problem. Selvfølgelig er det et problem når du føler det sånn, og det er mange måter du kan og bør ta tak i den følelsen. Du spør om gode onlinetester, og det finnes en del - dette og dette er en god start, som du burde se på.

Men vi må likevel nevne et perspektiv. Vi som er ca 10 år eldre enn deg, husker godt hvordan det var å føle på dette presset som ung. Samtidig er det så utrolig mange av oss som har opplevd nettopp at det løser seg, og at yrkeslivet har utfoldet seg underveis, så det er litt vanskelig å komme unna det!

En del mennesker vet tidlig hva de vil bli, for eksempel lege, og begynner å følge den veien. En stor del av mennesker, kanskje flesteparten, vet ikke hva de vil bli, og finner det ut etterhvert som de blir eldre, blir bedre kjent med seg selv, og prøver ut forskjellige ting. Det viktige her er at det ene ikke er bedre enn det andre. Mange som har det fantastisk i yrkeslivet fant ut hva de ville først når de var 25. Eller 30. Eller ennå eldre. 

Mange av de som visste hva de ville bli da de var unge, ombestemmer seg underveis. Det er alt i alt så utrolig mange muligheter der ute, og så mange forskjellige måter man kan finne ut hva man trives best på, at det slett ikke er rart at man ikke vet det når man er på din alder. Det høres kanskje rart ut, men på en måte er det også sunt å ikke vite hva man skal bli når man er på din alder, for man har jo ikke prøvd ut ting ennå, og man har såvidt rukket å bli kjent med seg selv som ung voksen. 

Så selv om du ikke ville ha et "det går bra"-svar, så mener vi jo oppriktig at det går bra. Du trenger ikke oversikten nå over hva du kommer til å like senere. Det kan være behagelig å få den, selvfølgelig. Og det er alltid motiverende og riktig å føle at man er på et bra spor. Men det sporet kan være så mye, og rent objektivt er det kanskje for tidlig å si hva som er riktig for deg.

Vi tenker vel egentlig to ting. Det første er at vi rent objektiv ikke er bekymret for deg. Det ER veldig vanlig, det er ikke nødvendigvis et problem, og det er til og med sunt å ikke helt vite hva man passer til. Tenk på det annerledes: Selv om du visste utmerket hva du ville bli, så ville sjansen vært stor for at du ombestemte deg og fikk andre meninger etterhvert som du begynte å gå den stien.

Det andre vi tenker, er at selv om det objektivt er vanlig (og til og med kanskje sunt) å ikke vite hva man vil, så er det viktigste at du får en slags ro rundt deg selv og dine tanker, og at du ikke går rundt og bærer på et ubehag knyttet til usikkerheten. Du har objektiv grunn til å ha litt is i magen, men hvis du ikke har det, er det lurt å gjøre noen små grep for at du kan få gode tanker om deg selv og hvor du er i livet.

Sett utenifra er ikke din jobb nødvendigvis å bestemme deg for hva du skal bli akkurat nå - men å bli så godt kjent med deg selv som mulig, ha det så ålreit, lærerikt og morsomt på skolen som mulig, og bruke tiden på å komme i kontakt med både spennende mennesker og spennende fag. Det er en veldig god bruk av skoletiden. 

Hvis frustrasjonen over å ikke føle trygghet rundt dette kommer i veien, er det lurt å forsøke å gjøre noe med det. Vi tenker at du kan snakke med noen - for eksempel rådgiver/helsesøster på skolen, eller flinke UngInfo, eller bare gode venner eller familie.

Rent yrkesmessig har du god tid, det handler bare om at du skal ha det behagelig og føle at du får noe ut av hverdagen din, og det er det verdt å snakke med gode mennesker rundt deg om.

Det var litt vanskelig å svare deg, som du selv spådde, og vi kjenner deg jo ikke. Men vi kjenner følelsen og frustrasjonen veldig godt - samtidig som vi er på andre siden av den samme frustrasjonen, på en måte. Vi ønsker deg veldig lykke til, tenker at det ikke er noe unormalt med deg, men skjønner trangen din til å få mer fasong. Du kommer til å få det, enten snart eller om en stund, og det kommer til å føles veldig godt. I mellomtiden håper vi du finner gode samtalepartnere, og klarer å lande med litt trygghet rundt din egen situasjon. Livet er langt, og mulighetene blir bare flere og flere etterhvert.

Lykke til :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Jeg vet jo ikke hva jeg vil bli!

Jenter tenker (colourbox.com)

Noen ganger virker det som om alle rundt deg vet hva de vil bli når de blir voksne, men faktisk er det slik at de fleste bruker lang tid på å bestemme seg for hva de vil gjøre.

Av ungdomsredaksjonen i ung.no

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning