Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om matematikk 1T og 1P karakterene på videregående gjelder like mye?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om matematikk 1T og 1P karakterene på videregående gjelder like mye. Jeg vil studere lærerutdanning og må ha minst 4 i gjennomsnittskarakter i matematikk. Hvis jeg får 2 i 1T, må jeg da ha 6 i 2P eller er det slik at man bare må bestå matematikk 1T?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ja, de teller like mye.

Du har rett i at det er spesielle opptakskrav til utdanningen for å bli lærer. Lektorutdanninger og grunnskolelærerutdanninger har kravkode LÆRMA4, dvs. at i tillegg til generell studiekompetanse må du ha minst 35 skolepoeng, minst karakteren 3 i snitt i norsk og minst karakteren 4 i snitt i matematikk.

Med 4 i snitt i matematikk menes snittet av karakterene (standpunkt og eksamen) du har i fellesfaget matematikk, f.eks. 1P+2P eller 1T+2P. (T-matte er et fellesfag og sidestilles i denne sammenhengen med P-matte.) Hvis du tar matematikk på høyere nivå (enten S1, S2, R1 eller R2) er det ikke krav om karakteren 4, da holder det med karakteren 2 og det spiller ingen rolle hva du fikk på 1P/1T.

Søkere til lærerutdanningene som har mellom 3 og 4 i snitt i fellesfaget matematikk og ellers oppfyller kravene vil få tilbud om forkurs i matematikk sommeren 2017.

Det er mulig å bytte ut 1T med 1P hvis du skal ta opp matte som privatist. Hvis du tar opp fag mens du fremdeles er elev på vgs kan du få den nye karakteren på førstegangsvitnemålet ditt.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning