Hopp til hovedinnholdet

Hva skal til for å bli landskapsarkitekt og hvor kan man studere for å bli det?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har begynt å fundere på om jeg skal bli landskapsarkitekt. Jeg ser at opptakskravene for dette er "generell studiekompetanse", vil det da si at jeg ikke trenger noen av de realfagene jeg har nå? Fysikk, kjemi, biologi og S matte? Jeg har hittil funnet ut at det kun er 1 utdanningssted i Norge som tilbyr "landskapsarkitekt", og det er NMBU i aksersus, er det ingen andre som tilbyr dette? Om jeg skulle satset på å bli arkitekt, så har jeg et problem, i og med at jeg har S matte og dermed ikke får R2 matte. Om jeg skulle tatt R2 matte det første året etter videregående, da kunne jeg ikke søkt meg inn på arkitektstudier som "førstegangs søkende" eller hva det kalles? eventuelt hvordan skal jeg gjøre dette.... Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei. 

Takk for ditt spørsmål. Så spennende at du vurderer å bli landskapsarkitekt

I Norge kan du ta utdanning innen landskapsarkitektur ved tre universiteter og høgskoler: NMBU, Høgskulen på Veslandet og Arkiktektur- og Designhøgskolen (de har master i både Oslo og Trømsø).

Det stemmer at du ikke trenger realfagene her, men de kommer sikkert veldig godt med.
 
En "ordinær" arkitektutdanning" er en 5-årig utdannelse som tilbys ved NTNU i Trondheim, ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (5,5 år) og Bergen Arkitekthøskole. Her trenger du generell studiekompetanse. Ved NTNU må du i tillegg ha fagene matematikk R1 og R2 og fysikk 1. Ved de andre er det opptaksprøve.
 
Det stemmer at du kan ta R2 som privatist. Hvis du tar det mens du går på videregående, kommer det på førstegangsvitnemålet ditt. Det er ofte letter å komme inn på studier med førstegangsvitnemål. 
 
Det er også mulig å ta opp faget etter videregående, men da regnes du bare i ordinær kvote. Les mer om førstegangsvitnemål og ordinær kvote i artikkelen under svaret. Jeg legger også ved en artikkel om å være privatist. 
 
Husk at du også kan snakke med rådgiver om utdanningsspørsmål! Lykke til!

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning