Hopp til hovedinnholdet

Fins det bachelorgrader hvor man ikke må skrive så mye?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Finns det bachelor som ikke trenger skriftlig dokumentasjon men heller praktisk utøving? Eg slite mykje med å skrive, får prestasjonsangst og det stopper heilt opp det eg skal skrive om. Til slutt ender eg berre med å skrive noko eg huska i kort og konsist utgave (ein linje) Viss det ikkje finns, kva kan eg gjer?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer. 

Dette er det ikke så lett for oss å svare på. Det finnes mange, mange forskjeliige bachelorgrader, og de fleste av dem har nok et element av skriftlig levering. Det er en av hovedformene for å evaluere studenten. 

Samtidig er det jo sånn at noen har stor vekt på skriftlighet, mens andre kan ha mindre. Og det kan også være sånn at noen ser mye på "selve skrivingen og refleksjonen", sånn som f.eks bachelor i litteratur eller filosofi, mens andre fag er mer praktisk rettet, og ser etter om studenten kan faget. F.eks politiutdanningen og andre mer praktisk-rettede bachelorgrader på høyskolen, er nok ikke så opptatt av at du formulerer deg godt, men bare av å se at du har kunnskapen inne. På høgskolen er det også flere bachelorgrader som har praktiske elementer som praksisperioder, og flere har muntlige eksamensvurderinger. Men å finne en som ikke har noe skriving, er nok kanskje vanskelig. 

Vi foreslår to ting. Det ene er at du snakker med høgskoler/universiteter der du er interessert i å studere. Les deg gjerne opp på ulike utdanninger på utdanning.no først. Ta kontakt med noen av stedene, og fortell dem situasjonen din og hva du bekymrer deg for. Da kan de fortelle deg hvordan de tror dette vil gå. 

Det andre er at du får snakket med en god rådgiver eller karriereveileder. Det er litt begrenset hva vi kan svare her siden vi ikke kjenner deg og det er anonymt. Det hadde vært fint om du fikk sittet i en god halvtime eller time og hørt på forslag fra noen som kan det. Det finnes gratis karrieresentre rundt om i Norge du kan kontakte. Det går også an å kontakte rådgiver på skolen du gikk. Hvis du bor i Oslo kan du gå innom flinke UngInfo (og hvis du ikke bor i Oslo kan du ringe dem). Og som nevnt, så kan du også kontakte de ulike utdanningsstedene og snakke med dem. De har ofte også studieveileder og karriereveileder, og det kan godt hende du kan få time hos dem.

Det kan også være mange gode muligheter for å jobbe med presentasjonsangsten og skrivesperren din - kanskje dette egentlig er den rette veien å gå? Vi legger ved en del artikler om å komme ut av sånn skrivesperre, så vi håper du leser dem :)

Dette går nok bra - vi håper du finner frem til noe du syns er spennende :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dysleksi (lese- og skrivevansker)

Jente sitter oppgitt foran PCen (colourbox.com)

Hva er dysleksi, og er det et vanlig problem? Les mer om dysleksi, eller lese- og skrivevansker som det også kalles, og hvordan du kan slå fast om du har det eller ikke.

Les mer

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Studieteknikk - hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning