Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ikke hatt fremmedspråk. Kommer jeg inn på VGS?  

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! I åttende klasse fikk jeg (i likhet med alle andre i klassen min) tilbudet om å ikke ta fremmedspråk (fransk, spansk, tysk, osv), men heller ta et annet fag, kalt arbeidslivsfag. Jeg og venninnene mine slet nok med å lære oss engelsk, og om vi så måtte lære ett språk til... ja. Vi valgte altså arbeidslivsfag. Men kan man komme inn på videregående skoler uten fremmedspråk? Må jeg eventuelt ta første klasse fremmedspråk på videregående? Hvilke muligheter har jeg når det kommer til videre utdanning? Hjeeeelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du er forvirret rundt dette, men dette går nok fint :)

Ja, du kan absolutt komme inn på videregående skoler uten fremmedspråk! 

Når du begynner på videregående, kan du velge mellom yrkesfaglige utdanningsprogram og studieforberedende utdanningsprogram (les mer her). På de studieforberedende utdanningsprogrammene, som gir deg generell studiekompetanse og gjør deg klar for å studere på høgskole eller universitet, er det obligatorisk med fremmedspråk.

Hvis du har fremmedspråk fra før på ungdomsskolen, trenger du bare ha to år med fremmedspråk. Hvis du ikke har fremmedspråk fra før, må du bruke tre år på å ha fremmedspråk. Og du begynner første året på et nivå som at du ikke har hatt språket før. Så det er på en måte ikke verre enn det - du kan absolutt komme inn på alle typer videregående :)

Du kan lese mer om dette i denne artikkelen - men vi anbefaler deg også å snakke med kontaktlæreren eller rådgiveren på skolen din om dette, sånn at du får helt presis og god informasjon.

Lykke til!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Språkvalg på ungdomsskolen

koffert med flagg (colourbox.com)

På ungdomsskolen kan du velge mellom fremmedspråk, norsk/samisk fordypning eller engelsk fordypning. Her finner du informasjon om alternativene, og hvilke konsekvenser valget gir senere.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning