Hopp til hovedinnholdet

Jeg har gått på skole i utlandet. Kan jeg søke meg direkte inn på høyere studier eller må jeg starte på videregående skole? 

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er utlendinger og har studiet i utenland for 12 år. Jeg har et skolediplom at jeg har færdig 12 år. Hva jeg lurer på er om kan jeg gå til universitet med dette diplom eller må jeg studere i videregående skole et ekstra år? Takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei. 

Takk for ditt spørsmål! 

Det er vanskelig for meg å gi deg et konkret svar. Vi i ung.no vet ikke hvor du har studert eller hva du tenker å studere. 

For å studere på universitet- og høgskolenivå i Norge må du har generell studiekompetanse. Alle elever må ha det for å kunne studere på universiteter eller høgskoler. Du kan lese mer om dette i artikkelen som er under svaret. 

Hvis du ønsker å studere i Norge ved et studieprogram som undervises på norsk og har krav til generell studiekompetanse må du enten:

- Få generell studiekompetanse ved å gå norsk videregående
  eller
- Ha en utdanning som gir deg generell studiekompetanse i Norge

Det avhenger av hvilket land du har studert i og innholdet i studiet ditt om det vil bli godkjent som generell studiekompetanse i Norge. På Samordna opptaks sine nettsider for utdanning i fra utlandet kan du trykke på landet du har tatt utdanning i og se hvilke krav som vil gjelde for deg. Du må i tillegg dekke kravet om å dokumentere at du har tilstrekkelig norsk og engelsk kunnskap og vise riktig dokumentasjon på utdanning og språkkrav. Jeg anbefaler deg å ta direkte kontakt med Samordna opptak hvis du har noen spørsmål. De kan gi deg konkret informasjon i forhold til din situasjon. 

Study in Norway sine nettsider kan du i tillegg finne informasjon om studietilbud, frister og opptakskrav for å studere i Norge. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning