Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis jeg får 1 på tentamen?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente som går på 2VGS og jeg fikk karakter 2+, 2- og 1 på matte prøvene. Og klassa min skal ha en heldagsprøve snart, men jeg er veldig redd for å få 1'er igjen. Jeg lurte på om hva som vil skje hvis jeg får det. Får jeg liksom stryk på vitnemålet.. eller? Betyr det også at jeg må ta skole året om igjen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først og fremst er det viktig at du møter opp til tentamen, forbereder deg så godt du kan og gjør ditt beste. Det er riktig at tentamen er en viktig del av halvårs- og standpunktvurderingen, men den teller ikke alt.

Alle fag må være bestått til sommeren, for at du skal ha rett til inntak på vg3. Det kan være mulig å få inntak på vg3 selv om du får en stryk, hvis skolen vurderer at du har faglig kapasitet til å klare det neste året. Du stiller imidlertid svakere når du skal konkurrere om plass. Det vil variere fra fylke til fylke hvordan dette i praksis gjennomføres, så snakk med rådgiver på skolen din for få klarhet i hva som kan skje i ditt tilfelle.

Til sommeren får du en standpunktkarakter i matematikk, det betyr at den kommer på vitnemålet ditt til slutt. Derfor må du ta opp og bestå faget selv om du kommer inn på vg3 med en stryk.

Det beste er selvsagt å klare å bestå faget før sommeren. Hvis du er redd for at du skal stryke i matematikk er det viktig at du får god veiledning i hva du kan gjøre for å forberede deg på en god måte til tentamen (og eventuelt eksamen), og at du selv gjør en skikkelig arbeidsinnsats og jobber systematisk med dette. Snakk med faglæreren din. Husk at læreren din også vil at du skal klare å bestå.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Hva skjer hvis du ikke fullfører alle fag?

Gutt på skolen (colourbox.com)

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag? Her kan du lese hva konsekvensen blir for deg og hvilke muligheter du har til å komme deg videre.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning