Hopp til hovedinnholdet

Er usikker på planene mine videre

Gutt 18 år
 

Spørsmål

hei jeg er en 18 år gutt som skal begynne på videregående skole 1.året ti høsten. jeg har flyttet sammen med min far til Akershus og det var ikke så bra som jeg trodde, jeg har lyst til å flytte ut av huset vi bor i det er ikke godkjent til å bo der, men jeg vil også flytte til Trondheim i andre åre, er det smart å gjøre det eller skal jeg bli ferdig med utdanningen her , det er vanskelig for meg nå fordi min far har misset jobben og går til nav, jeg prøver å finne jobb også men det er ikke lett. så jeg trenger en master plan for å komme ut av situasjonen har dere noe forslag? også blir det nåkk til å leve av stipendet jeg får?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! 

Jeg skjønner at det er vanskelig for deg akkurat nå. Forholdene du og din far bor i høres ikke OK ut! Men hva som er smart og ikke for akkurat deg er vanskelig å svare på. Jeg kjenner ikke til hvem du er og jeg kjenner ikke detaljene i historien din. Det jeg kan si noe om, er hvilke regler som gjelder dersom du flytter for deg selv og fortsetter å gå på skolen, enten i Akershus eller i Trondheim: 

Som student så må du klare deg på det du får fra Lånekassen og eventuelt en lønn fra en deltidsjobb. Når det gjelder borteboerstipend fra lånekassen må man i utgangspunktet bo over fire mil hjemmefra. Unntaket er når det å bo hjemme blir en psykisk belastning, litt slik det kan høres ut for deg. Man kan da søke om unntak fra denne regelen. Du må da ha en uttalelse fra psykolog. Du kan ta kontakt med helsestasjonen for ungdom der du bor, de kan trolig hjelpe deg med dette. Alternativt kan du kontakte fastlegen din. Du kan også kontakte noe vi kaller for oppfølgingstjenesten. De finnes i alle fylker, og kan gi råd og veiledning til studenter på videregående som er usikre på hva de bør gjøre og ikke. Det er en gratis tjeneste.

Dersom du tenker at det å flytte ut fra faren din er eneste utvei, så er det mange som flytter inn i et kollektiv med andre. Kjenner du andre som ønsker å bo for seg selv? Da kan dere dele på utgiftene, som for eksempel husleie, strøm og så videre. Faren din har plikt til å forsørge deg så lenge du går på videregående skole, det gjelder også dersom du flytter ut hjemmefra. Og det gjelder etter at du har blitt 18 år. Dere kan bli enige om en privat avtale om hvor mye han skal støtte deg med, eller du kan be NAV om å regne ut hvor mye han eventuelt skal betale til deg i barnebidrag. Dersom faren din har mistet jobben og har dårlig råd, er det kanskje mulig for han å få mer støtte fra NAV for å hjelpe deg. Men dette må han ta tak i selv. Vis han hva jeg har skrevet, og dere kan finne en løsning sammen.

Uavhengig av om du får flyttet i nærmeste framtid - om du blir i AKershus eller i Trondheim, er du og faren din i familie! Det kan være lurt å få ordnet opp i forholdet mellom dere, hva nå enn som føles vanskelig. Snakk sammen om at det er strevsomt nå, og tenk hvordan dere kan støtte hverandre i en tøff og usikker tid. Det hjelper ofte å prate sammen, også om de vanskelige tingene. Da føles det bedre etterpå.

Håper dette er svar på ditt spørsmålet ditt! Jeg ønsker deg lykke til.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning