Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke å bestå den siste eksamen.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har strøket på matteeksamen i VG2 og VG3 det førte til at jeg måtte bytte matte fra S2 til P2. Jeg bestod i standpunkt på S1 og P2 men jeg bare klarer ikke eksamen. Jeg aner ikke hvorfor. Ble ferdig på VGs ifjor. Og hvis jeg stryker igjen veit jeg ikke hva jeg skal gjøre? Tror dere at jeg kan ha dysleksi eller eksamensangst. Jeg har jo nok med eksamener fra VGs. Jeg har 5skriftlige og 4 muntlige. Hvorfor må jeg absolutt ha matteeksamen i P2? Var bare 2 og meg i klassen som kom oppi så mangen har sluppet og bare gått videre med standpunktkarakteren sin. Som jeg også besto i. Det er veldig kjipt! Jeg har bare et mønster med å ikke klare eksamen. Jeg personlig synes ikke det er 1er nivå i det hele tatt men alle svarene blir jo feile. Bør jeg ta kontakt med skolen? Eller hva skal jeg gjøre? Det er jo veldig kjipt siden jeg har bestått i alle andre fag og tilogmed mattene altså i standpunkt. Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Dette var veldig leit å høre, og vi skjønner godt hvis du er frustrert med dette. Det er ingen god følelse å være så nærme, men føle at man er så langt i fra!

Likevel vil vi minne deg på at du er veldig nærme. Du har fullført nesten alt av videregående skole, og trenger bare den siste, lille biten. Du trenger ikke å gjøre det bra heller, du trenger bare å bestå. 

Vi syns absolutt du skal kontakte skolen din, og be om en samtale og rådgivning. Vi vet jo ikke om du kan lide av dysleksi/dyskalkuli eller eksamensangst, men dette syns vi du skal nevne for skolen din, slik at de kan vurdere om dette stemmer, og ta det med i beregningen og rådene de gir deg. 

Ellers tenker vi at du er veldig nærme, og det ville vært veldig feil å snu eller gi opp nå! Selv om det kanskje virker som et uendelig mas og skulle ta en eksamen du har dårlige erfaringer med, så vil du bare bli bedre og bedre på akkurat dette faget. Det fins mange gode teknikker for å øve seg til en eksamen, eller å få spesialundervisning privat, og du KOMMER til å klare det. Vi forstår at det kan føles bittert at de andre ikke kom opp i eksamen, og at du ser for deg hvordan det ville vært å slippe denne eksamen - men det er samtidig en ekstra utfordring som har blitt lagt i dine hender, og det kommer til å føles veldig befriende når du klarer det.

Vi syns absolutt du skal kontakte skolen din og fortelle dem akkurat det samme som du fortalte til oss - be dem om hjelp. Skriv inn til oss igjen hvis du trenger også.

Vi heier på deg, og tenker at dette kommer du til å klare, selv om du har dårlige erfaringer til nå. Det er mange, mange lure ting man kan gjøre for å klare en eksamen bedre, og ditt mål er bare å bestå den. Vi legger ved noen gode artikler om eksamensangst og ting man kan gjøre for å forberede seg. Snakk med skolen din, og kontakt oss igjen :)

LYKKE TIL! Vi heier på deg.

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som sliter med eksamensangst

Mange blir stressa av eksamen

For mange elever og studenter oppleves eksamensresultatet som svært avgjørende, og mange reagerer med stress- og angstsymptomer. Hvis du er en av dem, er du ikke alene.

Les mer

Dysleksi (lese- og skrivevansker)

Jente sitter oppgitt foran PCen (colourbox.com)

Hva er dysleksi, og er det et vanlig problem? Les mer om dysleksi, eller lese- og skrivevansker som det også kalles, og hvordan du kan slå fast om du har det eller ikke.

Les mer

Har du dysleksi? Du har rettigheter!

scrabble (colourbox.com)

Her finner du litt informasjon om rettigheter i skolesammenheng for deg som har dysleksi.

Les mer

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Rett til tilrettelegging av prøver og eksamen

jente skriver (colourbox.com)

Allergi eller senebetennelse i armen? Behov for bestemte hjelpemidler for å gjennomføre eksamen? Skolen plikter å hjelpe deg med tilrettelegging på prøver og eksamen.

Les mer

Hjelp til eksamen - Se videoene

Eksamen (foto: ndla.no)

Trenger du hjelp til eksamen? Gruer du deg? NDLA har samlet eksamenstips som får deg til å prestere maksimalt når det virkelig gjelder. Se flere videoer i denne artikkelen.

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning