Hopp til hovedinnholdet

Kommer jeg i kvoten for førstegangsvitnemål?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei Jeg gikk service og samferdsel på Vg1 og Vg2, og er nå lærling i kontor- og administrasjonsfaget. Jeg er nå i mitt 2. og siste år i læretiden. Ved siden av min læretid har jeg tatt fagene som mangler (som man får på påbygg) som privatist. Det vil si, jeg har tatt opp fag som jeg ikke tidligere har hatt, for å oppnå generell studiekompetanse, og kan søke høyere utdanning. Spørsmålet mitt er om jeg kan søke med førstegangsvitnemål etter oppnådd studiekompetanse som privatist på denne måten? Samordnet opptak har disse kriteriene for førstegangsvitnemål: "Være under 21 år" - Det er jeg "Det yrkesfaglige utdanningsprogrammet er bestått på normal tid" - Det gjør jeg, 4 år (2+2) "Du har tatt studiekompetansefagene eller Vg4 påbygg til generell studiekompetanse" - Jeg har tatt studiekompetansefagene (som privatist). Jeg tolker dette som at jeg kan søke med førstegangsvitnemål, uten å gå påbygg, er dette riktig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres riktig ut. Det spiller ingen rolle om du har tatt påbyggingsfagene som elev eller som privatist.

Du får ikke et førstegangsvitnemål (siden du er lærling med påbyggingsfag), men du vil likevel konkurrere i kvote for førstegangsvitnemål frem til og med det året du fyller 21 år. Alle som konkurrerer i denne kvoten konkurrerer i ordinær kvote i tillegg.

Lykke til med inntaket!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har søkt høyere utdanning, hva nå?

Samordna opptak

Her får du en oversikt over nyttig info til deg som har søkt høyere utdanning. Husk å svare innen fristen - hvis ikke mister du plassen din.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning