Hopp til hovedinnholdet

Hvordan fjerner jeg fravær for psykologtimer?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 19 år og går vg3 studiespesialisering. Jeg har gått til psykolog i over ett år nå (siden januar 2016), og har derfor mye fravær i enkelttimer. Psykologtimene har brukt å vært 2-4 ganger i måneden. Jeg har nylig fått de fleste av de dokumentert, men de fremtidige gjenstår selvfølgelig. Jeg leverte de til kontaktlæreren min, som sa jeg måtte søke bort fraværet. Hvordan gjør jeg det, og er det en grense på hvor mye jeg kan søke bort? Jeg vet jo det er gyldig fravær, men kan det likevel oppstå problemer for meg? Jeg skal også snart søke jobb, og er litt engstelig for vitnemålet mitt, i og med jeg må oppgi fraværet. Kommer "psykiske lidelser" eller "psykolog" være nevnt? Isåfall kan jeg umulig være så attraktiv for en fremtidig arbeidsgiver.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet! Fravær på grunn av timer hos psykolog er gyldig fravær. Du må få dokumentasjon fra psykologen på alle timene du har hatt og levere dette til skolen. Det er ingen grense for hvor mye fravær du kan ha, fordi dette fraværet unntas fra fraværsgrensen. Du bør også sjekke at du har nok vurderingsgrunnlag i ulike fag slik at du får karakter.

Timefravær kommer på vitnemålet som enkelttimer. Det vil ikke stå noe om årsaken til timefraværet. Hvis du selv ønsker det, kan du få lagt ved bekreftelse fra psykolog på at du har gått til behandling.

Det er ikke godt å si hvordan en framtidig arbeidsgiver vil vurdere det at du har gått til psykolog - der tror jeg du finner ulike typer. Noen vil være litt forsiktige hvis de frykter at du er psykisk syk. Andre synes det er positivt at du forteller om dine utfordringer på forhånd. Særlig hvis du tror du trenger noe tilrettelegging på jobb, er det lurt å være ærlig om hva du vil ha behov for fra starten av.

Lykke til!

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Oslo

i samarbeid med Ung.no

Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Reglene for fravær på videregående skole

Skøyenåsen skole (ung.no)

Hvis du er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, får du i utgangspunkt ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning