Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli sveiser?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Heisann, Jeg har tenkt meg å bli en Sveiser da jeg synes det er et unik Yrke Men har noen spørgsmål. Jeg har lest litt om Sveier På Utdanning.no (1) Jeg er født I danmark og flyttet til Norge Sommer 2014 Og om dette kan gjøre mine sjanser lavere? (2) Hva blir Årslønn for en Sveiser? (3) Jeg er redd at jeg ikke finner en Vidregående skole osv med Sveiser. (4) Hva en Sveiser trenger i fag (Eks God I matte, engelsk osv) Takk! =)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du allerede gjør research på utdanning!

Utdanningen for å bli sveiser er et fireårig løp i videregående opplæring: to år på skole på utdanningsprogrammet Teknikk og industriell produksjon og to år som lærling i sveisefaget. Du kan lese mer om yrket ved å følge linken.

Alle som fullfører grunnskolen i Norge har rett til videregående opplæring, det kalles ungdomsrett. Det betyr ingenting at du har gått på barneskolen i Danmark.

Når du skal søke på videregående skole konkurrerer du med karakterene du får til på vitnemålet ditt til sommeren på 10.trinn. Alle karakterene teller like mye. Du kan lese mer om poengberegning i artikkelen nedenfor. Hvilke poenggrenser man må ha vil variere både fra skole til skole, og fra år til år.

I løpet av ungdomsskolen skal du ha et fag som heter Utdanningsvalg, der vil du få lære mye utdanning, yrker og om å velge. Da kan du finne ut hvilken eller hvilke skoler du kan søke på, og rådgiver på ungdomsskolen vet nok litt om cirka hvor gode karakterer du bør ha.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning