Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis jeg stryker i matte?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går første videregående på medier og kommunikasjon. Vi har P1 i matte, er det sånn at hvis jeg stryker i år på P1 vil det være standpunkt karakter som P2 matten jeg har i andre året? Vil jeg da ha to matte karakterer på vitnemålet mitt når jeg går ut fra videregående? I så fall, om jeg stryker i matte i år på P1, er det fullt mulig å ta det opp i tredje året?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette.

Her høres det ut som at det er best å snakke med kontaktlæreren din eller administrasjonen på skolen din. Da kan du få helt riktig informasjon, og mulighet til å stille oppfølgingsspørsmål :)

Vi har også skrevet en god og oversiktlig artikkel om hva som skjer hvis du ikke fullfører alle fag eller får stryk - den kan du lese her. 

Der står det også:

Hvis du har fått karakteren 1 i standpunkt og/eller eksamen skal skolen gi deg mulighet til å gå opp til eksamen i faget som elev ved første anledning, vanligvis på høsten. Begge karakterene kommer på vitnemålet ditt. Hvis du takker nei, ikke møter eller stryker på nytt må du ta opp faget som privatist. Hvis du har fått karakteren IV (ikke vurdert) må du uansett ta faget som privatist. Det er kun eksamenskarakteren kommer på vitnemålet ditt.

Når du er trukket ut til eksamen i et fag, er eksamen nødt til å være bestått for at faget skal defineres som fullført - selv om du har en bestått standpunktkarakter. Du kan klage på eksamenskarakteren innen en gitt frist. Hvis du har fått karakteren 1 i standpunkt, men består eksamen, regnes faget som fullført selv om du strøk til standpunkt. Begge karakterene kommer på vitnemålet ditt. Hvis du har fått karakteren IV (ikke vurdert) i standpunkt vil en eventuell eksamenskarakter bli annullert (slettet) og du må uansett ta faget som privatist. Kun privatistkarakteren kommer på vitnemålet ditt.

Lykke til! Og snakk gjerne med læreren din eller administrasjonen på skolen din om dette.

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skjer hvis du ikke fullfører alle fag?

Gutt på skolen (colourbox.com)

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag? Her kan du lese hva konsekvensen blir for deg og hvilke muligheter du har til å komme deg videre.

Les mer

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag