Hopp til hovedinnholdet

Jeg har barneautisme. Jeg vil ha kontrol over mitt eget liv, men jeg føler at jeg aldri får sagt hva jeg VIRKLIG føler. 

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente med dårlig selvtillit. Jeg slutter nå på folkehøyskole og har jobb fra høsten av... på en VTA bedrift... Jeg jobbet der som lærling og har hatt perm fra stillingen i 2 år pga skole. Jeg vet at det vanskelig å få seg jobb og sånn, MEN JEG HAR INGEN STOR UTVIKLINGSHEMMING. Jeg HAR BARE diagonen barne autisme, og jeg lar ikke den være en hindring for meg! Det eneste jeg føler jeg har behov for er en 50% stilling. THAT'S IT! Og foreldrene minne sier at de aldri kommer til å tvinge meg til noen jeg ikke vil trives med. Og jeg vet jeg må starte et sted for å få en god refferanse. MEN!...Jeg føler jeg får aldri sakt hva jeg VIRKLIG føler. Når jeg er i møter og prøver å få vist mitt poeng, så snakker folk til må som for meg til å føle meg nedverdig og mine meninger uviktig. Og dette gjeler noen av minne nærmeste. Jeg orker snart ikke mer! Jeg vil ha kontrol over mitt eget live! Jeg vil ikke at andre skal styre det for meg! Vær så snill! Hjelp jeg!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for st du skriver til ung.no!
 

Du skriver at du er en jente på 20 år med barneautisme. Du ønsker å bestemme over ditt eget liv, men du føler at på møter så snakker folk til deg på en måte som for deg til å føle deg nedverdiget og at dine meninger er uviktige.

Sånn skal det ikke være. Du er sjef i eget liv, om må ha medbestemmelsesrett om hva som skjer med deg, selv om du har en funksjonshemming

Du har både medbestemmelsesrett og selvbestemmelsesrett. Medbestemmelse innebærer at du har rett til å si din mening når det tas avgjørelser som angår deg.

Selvbestemmelse betyr at du bestemmer fullt og helt. Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra fylte 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. 

I noen tilfeller kan foreldrene bestemme over deg i helsespørsmål selv om du er over 16 år. Dette gjelder ungdommer som ikke har samtykkekompetanse, det vil si ikke har personlige forutsetninger for å ivareta sin selvbestemmelsesrett. Selv om avgjørelsen i slike tilfeller tas av foreldrene, kan ikke helsehjelpen iverksettes hvis du motsetter deg det.

Du skriver at der har møter, da regner jeg med at det er en person der som er koordinator for møtene. Hva med å ta kontakt med vedkommende og be om et møte med bare dere to? Det er ofte lettere å snakke sammen to personer enn å sitte i et stort møte. Da kan dere to bli enige om hva so er viktig for deg, og koordinatoren kan hjelpe deg med å få frem dine tanker og meninger i møtene.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne

Rullestol

Norge har signert FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Du som har en funksjonshemning, kronisk sykdom eller er pårørende kan bruke konvensjonen til å få innfridd dine rettigheter.  

Les mer

Arbeidstakere med funksjonshemning

jobbressurs.no

Det er viktig både for arbeidstakere og samfunnet at mennesker med en funksjonshemning som har mulighet får bidra i arbeidslivet. Jobbforalle.no gir informasjon som kan være nyttig når du skal søke jobb.

Les mer

Rettigheter i høyere utdanning for personer med nedsatt funksjonsevne

Skoleelever (colourbox.com)

Ingen har rett til høyere utdanning, men utdanningsinstitusjonene er forpliktet til å legge til rette for funksjonshemmede i den grad det er mulig. Les om dine rettigheter her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser