Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å ta R2 matte på påbygg til generell studiekompetanse?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går på VG2 automasjon. Jeg har planer om å gå videre på VG3 automasjon, men jeg vil ta Matte T1 og R1 som privatist. Er det mulig å ta R2 matte på påbygg til generell studiekompetanse?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

På vg3 påbygging til studiekompetanse skal du ha ett valgfritt programfag. Du kan ikke regne med at det timeplanmessig er mulig å velge R2, for det er et fag påbyggingselever normalt ikke er kvalifisert for.

Hvis et studie har R2 som opptakskrav må du ha R1 i tillegg, men det er ikke et formelt krav om 1T. Vi anbefaler at du snakker med den som er vitnemålsansvarlig på skolen din, for å legge en god plan for matematikken.

Vær oppmerksom på at hvis du tar fagbrevet som automatiker vil det kvalifisere for enkelte ingeniørutdanninger ved å søke y-veien, uten å ta realfagene eller studiekompetanse først. Selv om faget har 1,5 år med læretid er det også mulig å melde seg opp til fagprøven rett etter vg3, uten å være lærling først. Hvis du tar fagbrevet blir du kvalifisert for vg4 påbygging, hvis ikke må du gå vg3 påbygging for å få generell studiekompetanse.

Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning