Hopp til hovedinnholdet

Hvis jeg tar vg 1 elektro som privatist, får jeg ta et år fratrekk fra lærlingtiden?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 23 år gammel og har fullført generell studiekompetanse. Jeg er også ferdig med en bachelor i økonomi og administrasjon. Men nå ønsker jeg å ta fagbrev som bilmekaniker og siden jeg har fullført vgs studiekompetanse får jeg et halvt års fratrekk å læretiden. Men hvis jeg tar vg 1 elektro som privatist, får jeg ta et år til fratrekk fra lærlingtiden? Hilsen gutt 23

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Utdanningen for å bli bilmekaniker er fireårig, 2 år på skole på Teknikk og industriell produksjon og 2 år som lærling. Du har rett i at det går et kryssløp fra vg1 Elektro til vg2 Kjøretøy før man er lærling i 2 år og tar fagbrev. Du mangler programfagene fra vg1 og vg2 for å være kvalifisert for å bli lærling.

Det kan være mulig å begynne direkte i lære, uten å ta programfagene først, da blir læretida forlenget for å erstatte dem. Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling på det grunnlaget. Her kan det være stor variasjon i muligheter fra fylke til fylke, og fra bransje til bransje.

Full opplæring i bedrift tar normalt fire år. Du har fullført fellesfagene på vg1 og vg2 og får 6 mnd. fratrekk for det, 3 mnd for hvert av årene. Det er riktig at du vil få fratrekk hvis du tar programfagene fra vg1 Elektro. Sammen med fellsfagene på vg1 gir det ett år fratrekk til sammen, pluss 3 mnd. for fellefagene på vg2. Da skal læretiden dekke inn programfagene du mangler fra vg2 Kjøretøy, så læretiden blir ca. 2 år og 9 mnd. Det kan spille inn andre forhold som ikke kommer frem her, det er fagopplæringen i hjemfylket ditt som beregner læretida.

Hvis du skal ta programfagene fra vg1 Elektro som privatist må du opp til en skriftlig eksamen i hvert enkelt programfag pluss en tverrfaglig praktisk eksamen. I tillegg må du dekke inn faget Yrkesfaglig fordypning med relevant praksis.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet, istedenfor skole/lære. Du må selv skaffe seg relevant jobb. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges.

Sjekk gjerne om det er et Karrieresenter i nærheten av hjemstedet ditt, hvor du kan få veiledning om alternativer.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning