Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg begynne å studere, eller ta opp fag?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 20 år gammel, og sliter for tiden veldig med valg av studieretning. Jeg har foreldre som er svært høyt utdannet, og har selvfølgelig følt på presset om å "bli noe" fra veldig tidlig. Jeg har gjort mye forskjellig etter videregående, og kan helt ærlig si at jobben jeg hadde i fjor var det morsomste jeg har gjort så langt i livet (uten utdanning). Mine foreldre oppmuntret meg til å begynne å ta opp fag. Dette føler jeg har drept min inspirasjon og motivasjon totalt. Dette gjør jeg også som privatist, så jeg har ikke hatt noen tilhørighet i et klassemiljø, noe som har gjort meg veldig ensom og deprimert dette året. Jeg har vurdert å ta opp nye fag til høsten, for å åpne opp for flere studiemuligheter. Samtidig har jeg søkt litt tilfeldige diverse studier. Jeg blir trist av tanken på å bli i samme byen, bo hos mor og far et år til - kan bli veldig ensomt og trist, nok en gang. Bør jeg bare begynne å studere for å få et miljøskifte og nye venner, eller holde ut et ekstra år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Dette er nok ikke en situasjon du er alene om å oppleve. Det å skulle velge noe i din alder, når foreldre mener en ting mens andre mener andre ting, er ikke alltid lett. 

Vi har ikke noe fasitsvar på om du burde gjøre det ene eller det andre. Vi kjenner deg jo ikke godt nok, og det kan være mange ulike veier som vil gjøre deg lykkelig og tilfreds fremover. Men vi kan gi et par perspektiver på det du skriver.

Aller først vil vi skrive noe som du sikkert har hørt mange ganger, men som er sant: Du har god tid på å finne ut hva du passer best til! Noen mennesker finner det ut fort, andre bruker lenger tid, og det er like bra. Så uansett om du skulle begynt på et studie nå eller fortsatt å ta opp fag, så har du gode muligheter senere til å pensle veien dit du vil. Sånn sett har du mange veivalg foran deg, ikke bare dette.

Et spørsmål fra oss er om det er noen studier du virkelig kunne tenke deg, hvor du trenger bedre karakterer enn du har nå? Hvis det er sånn, så er det jo et poeng å skulle ta opp fag, hvis det altså kan lede til et bra resultat for deg. Hvis det ikke er så mange studier du er interessert i, og tar opp fag mer fordi foreldrene dine forventer det og det virker lurt, så er det kanskje et poeng at du ikke behøver å presse deg gjennom det nå.

Det høres uansett ut som at du er klar for et miljøskifte! Er dette noe du kan få til uavhengig av hva du velger? Det er klart, at på et nytt studie så kommer miljøskiftet litt av seg selv, du vil naturlig møte mange nye folk. Men hvis du skulle valgt å ta opp fag i høst i stedet, så er det jo flere ting du kan gjøre likevel. Kanskje du kunne flyttet for deg selv? Eller meldt deg opp på en spennende, ny hobby-ting? 

Vi tenker vel egentlig følgende: Du er ung, og har god tid på å finne ut hva du vil gjøre i yrkeslivet. Det er normalt å føle et slags "press" fra foreldre og andre, men når det kommer til stykket er det ditt liv, og du som må sørge for å få en hverdag du trives med. Det er tross alt du som skal stå opp til den hverdagen hver dag :) Foreldre vil ofte det beste, og har ofte gode erfaringer og råd, men du må først og fremst lytte til deg selv.

Skulle du kommet inn på et studie nå, ville det vært en veldig spennende og fin ting. Skulle du tatt opp fag i stedet, ville det vært en situasjon som heldigvis ikke varer for lenge (og det ville vært viktig å gjøre noen grep sånn at du fikk en bedre høst). Hvis det er et studie du virkelig vil på som du kun kan komme inn med bedre karakterer, kan det være et poeng å ta ferdig de fagene. Skulle du komme inn på et studie nå, som skulle vise seg å ikke være riktig for deg, er det ikke en katastrofe det heller. Du har god tid på å lande der du vil, og det er vanlig å prøve seg en del frem før det sitter.

Uansett tenker vi at det er lurt med noen grep. Du er ung, og trenger å lytte til det du virkelig vil. At du hadde det så morsomt på den jobben du hadde, er et godt tegn. Oppsøk så mange steder som mulig som gjør deg glad.

Uansett hva du skulle velge, er det ikke avgjørende for ditt yrkesliv nå. Vi kjenner deg ikke nok til å gi noen råd, men tenker at dette er en gjenkjennelig og forståelig situasjon for veldig mange.

Enten er det riktig å ta ferdig fagene, eller så er det riktig å hoppe på et studium. Det høres uansett ut som at du fortjener en god og fin sommerferie, og skulle du velge å ta ferdig fagene, tenker vi det er viktig at du gjør noen ting i høst som gjør at du får det bedre.

På sikt så vil dette gå bra uansett - og det blir spennende å se hvilken vei du kommer til å gå.

Vi heier på deg, og ønsker deg veldig lykke til. Bare spør oss igjen hvis du vil!

:) 

 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du skolelei?

Jente sover på biblioteket (colourbox.com)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning