Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

Hva bør jeg studere? 

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg er 18 år og går 2VGs. Jeg sliter med å finne ut at hva jeg vil videre. Går barn- og ungdom nå, men går ut med studiekompetanse. Jeg vurderer å jobbe frivillig i en organisasjon men som innebærer at jeg må flytte til Oslo i 6 måneder. Men jeg har ikke jobb og har ikke hatt en fast jobb tidligere. Noe som tilsvarer at jeg må mest sannsynlig ta opp lån. Men jeg ønsker også å studere videre i Trondheim, kanskje psykologi studie. Men jeg interesserer meg også for service, kjøp og salg o.l. Menneskerettigheter, rettslære, juss. Jeg har så mange muligheter og interesser at jeg ikke vet hvilken vei jeg vil gå. Eller om jeg bare skal fokusere på å få meg jobb først. Har tatt alle slags undersøkelser, pratet med foreldre og rådgiver er håpløs. Trenger virkelig litt veiledning.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei. 

Takk for ditt spørsmål! 

Det virker som du har mye i tankene. Jeg forstår det er vanskelig å finne ut hva du skal gjøre etter videregående. Det er utrolig mange muligheter der ute, så det er forståelig at du føler interesse for forskjellige felt. Det er mange som kjenner eller har kjent på det samme. 

Du forteller vil flytte til Oslo i 6 måneder for å jobbe frivillig i en organisasjon, men enten skaffe deg en jobb eller ta opp lån. Jeg vil fraråde deg å ta opp et lån kun for å flytte til Oslo for å jobbe som frivillig, med mindre du flytter som student og får støtte fra Lånekassen. Da ville jeg heller satset på å komme meg inn i jobbmarkedet. Du sier du ikke har har jobb og ikke har hatt en fast jobb tidligere og det går helt fint. Alle har eller skal i din situasjon en gang, å skaffe seg sin første jobb. Jeg anbefaler deg å sjekke ut UngInfo sine nettsider om jobbsøking. Der kan du finne en søknad- og CV-mal, samt mange gode jobbtips!  

Videre forteller du at du ønsker studere videre i Trondheim og nevner mange ulike felt du kunne tenkt deg å studere. Det er vanskelig for meg å si hva du burde gå for. Du kjenner deg selv best og hva du ønsker. Tenk på hva som er viktigst for deg; er det interesse, lønn, arbeidsmuligheter? Liker du å jobbe praktisk, eller trives du best med teoretiske fag? Hvor lang utdanning kunne du tenkt deg å ta? Kanskje det kan hjelpe deg å få et klarere syn på hvilke studer som kan være mer aktuelle for deg. På utdanning.no har de samlet informasjon om over 600 yrker og 6000 utdanninger du kan lese om. Kanskje du finner noe mer spesifikt du ikke hadde tenkt på? Der kan du også lese ulike yrkeintervjuer av mennesker som allerede jobber og få ett inntrykk i hvordan de ulike utdanningene/yrkene som du interesserer deg for er. 

De fleste høgskoler og universiteter har også åpne dager 1-2 ganger i året. Der blir de fleste studieprogrammene representert og du kan besøke skolen. Da kan du snakke og spørre studenter som går på de ulike studieprogrammene hvordan det er og få en følelse på hvordan det å studere på den enkelte skolen. 

Det finnes også flere studier som har årstudium i ulike fag. Hvis du er usikker så kan det være verdt å prøve å starte og se om du liker studiet. I verstefall er det bare å bytte. Det er veldig normalt å bruke tid på å finne ut hva man vil studere. Noen begynner ikke på skole før mange år etter videregående ved at jobber, reiser eller drar på folkehøgskole før. Det er en fin måte å virkelig bruke tid på å finne ut hva man vil. Ikke glem at som student kan du også melde deg som frivillig i organisasjoner og foreninger, uten å trenge å slutte og ta opp lån. Jeg vil også minne deg på at du har utrolig god tid til å tenke på dette. Nå går du i Vg2, så det er viktig å ikke kun fokusere på veien etter videregående. Det er karakterene dine fra videregående som teller når du skal søke deg inn på en skole. Fokuser på skolearbeidet nå og hold motivasjonen oppe, du har god tid til å finne mye av dette senere. 

Til slutt er det uansett viktig at du velger den retningen du har mest lyst til og er mest motivert for. Derfor kan jeg eller noen andre gi deg et fasitsvar på hva du bør velge. Jeg håper likevel noe av dette kan gi deg litt inspirasjon og hjelpe deg litt på vei. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg vet jo ikke hva jeg vil bli!

Jenter tenker (colourbox.com)

Noen ganger virker det som om alle rundt deg vet hva de vil bli når de blir voksne, men faktisk er det slik at de fleste bruker lang tid på å bestemme seg for hva de vil gjøre.

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Hvem kan du snakke med om skole og utdanning?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Slik finner du den første jobben din

Avisbud (foto: ung.no)

"Jeg vil ha en jobb, men er litt sjenert og tør ikke bare gå å spørre om jobb." Mange som aldri har hatt jobb før spør oss om hvordan de skal gå fram for å finne en jobb. Her får du noen gode tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning