Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bli rektor?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg ønsker å bli rektor, og vet det ikke eksisterer noen spesiell utdanning for å bli rektor. Vet at de fleste rektorer i dag har lærerutdanning, og flere års erfaring innenfor arbeidslivet. Hvilke utdanning vil dere anbefale? Har nå planer om å ta en lærerutdanning etterfulgt av et år med administrasjon og ledelse, gjør det meg kvalifisert til å søke som rektor?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

Så spennende at du tenker på å bli rektor.

For å bli rektor/skoleleder kreves pedagogisk kompetanse og nødvendige lederegenskaper. Det er vanlig at rektoren/skolelederen har lærerutdanning, og mange har også videreutdanning innen ledelse.

Flere kommuner og fylkeskommuner tilbyr tilrettelagte utdanningsløp for dem som ønsker å utdanne seg til skoleleder i etterkant av pedagogisk utdanning. Disse utdanningene gis gjerne i samarbeid med private eller offentlige skoler/utdanningsinstitusjoner. Tilbudet kan variere fra kommune til kommune og fylke til fylke. Man kan også søke på den statlige rektorutdanningen om man er i en skolelederstilling. 

Med en lærerutdanning og et årsstudium i administrasjon og ledelse, vil du være kvalifisert til å søke, men jeg tror de fleste rektorer også har jobbet i skoleverket en del år først. 

Men ja, en lærerutdanning er nok noe av det vanligste. Administrasjon og ledelse er ikke nødvendig, men kan selvsagt hjelpe når man søker. 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning