Hopp til hovedinnholdet

Er det en oversikt over spesielle opptakskrav til yrker?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, finnes det en side der det står kravene på vgs til div yrker? Kan du i såfall legge igjen en link

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette.

Det finnes et par oversikter over dette, selv om de kanskje er litt detaljerte å finne frem i. Nå kommer det litt an på hva du mener med "krav til yrker". Hvis du går yrkesfaglig utdanningsprogram, vil du få kompetanse til en rekke yrker direkte etter vgs. Du kan se en oversikt over forskjellen mellom yrkesfaglig og studieforberedende utdanningsprogram i denne artikkelen.

Når det kommer til å studere på høgskole eller universitet etter vgs, er det store felleskravet at du må ha generell studiekompetanse. De aller fleste studiene krever kun at du har generell studiekompetanse for å kunne søke.

Imidlertid er det en del studier som har tilleggskrav, særlig studiene som har med realfag å gjøre, som ingeniør og matematikk, i tlllegg til yrker som lege og veterinær. Disse studiene krever at du har tatt en realfagskombinasjon på videregående, som du får best tilgang til hvis du tar studiespesialisering med programområde realfag.

Her er oversikten på Samordna Opptak over alle studier som har spesialkrav. Du kan enten gå inn på studieoversikten og se listen over alle studier. Eller du kan gå inn på Kravkoder, og se hva som kreves for de studiene som har disse kravkodene. Det kan være litt tungvint å finne frem, så et alternativ er å gå på utdanning.no og slå opp de yrkene du er interessert i først. Da kan du se kravkoden for å søke i kolonnen til høyre, og slå opp hva kravkoden innebærer.

Snakk også gjerne med rådgiver på skolen din om dette!

Lykke til :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning