Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte utdanningsprogram uten å ta året på nytt?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om det er mulig å bytte fra Medier og Kommunikasjon vg1 til Studiespesialiserende vg2? Rådgiver på skolen gjør meg veldig ukomfortabel, så jeg vil minst mulig opp til henne. Er det opp til hvert fylke? Hver skole? Hver enkelt sak? Er det noen nasjonale regler eller noe? Skjønner ikke helt problemet når jeg kan ta Samfunnsfag og Geografi som privatist til høsten, og idrettselever kan bytte til studie. Jeg har villet bytte i hele år, men kunne ikke ta privatisteksamen nå til våren pga dårlig råd, men nå har jeg spart opp til å eventuelt ta til høsten. (Bor i Sogn og Fjordane, viss det har noe det skulle sagt).

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Det var jo leit å høre at rådgiver på skolen din gjør deg ukomfortabel, og vi skjønner jo hvis du ikke vil dit uten grunn. Men akkurat i denne saken bør du nok gå til henne uansett, du må nemlig snakke med skolen din om dette.

Reglene for omvalg ligger her på vilbli.no. Du har rett til å bytte utdanningsprogram én gang, men må regne med å gå Vg1 om igjen. Akkurat fra Medier og Kommunikasjon til Studiespesialisering, mangler du jo bare de to fagene som du nevner. Derfor hender det at skoler godkjenner et bytte rett til Vg2, hvis du får tatt fagene som privatist.

Det er derfor du må snakke med rådgiver på skolen din, selv om du ikke har så lyst, for å se hvilke muligheter som finnes lokalt hos deg. Hvis du vil, kan du også kontakte Inntakskontoret i ditt fylke (selv om du nok bør snakke med rådgiver også).

Hvis du syns det er virkelig ubehagelig å snakke med henne, kanskje du kunne snakket med en lærer du har god kontakt med først, og bedt om noen tips til samtalen? Hvis ikke tenker vi at dette er en såpass viktig ting at du burde gå til henne til slutt uansett. Forhåpentligvis går samtalen bra, og skulle den ikke gjøre det, så kan du melde videre til de andre i administrasjonen.

Lykke til, snakk med rådgiver! 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning