Hopp til hovedinnholdet

Hva er raskeste vei til fagbrev?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har fullført VGS idrettsfag og er ikke helt sikker på om jeg vil fortsette i denne retningen. Har tenkt en del på å ta fagbrev og bli snekker eller murer. Er dette mulig? Finnes det forskjellige måter? Og hva er isåfall raskeste vei?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis du har fullført og bestått tre år på Idrettsfag har du oppnådd generell studiekompetanse og brukt opp din ungdomsrett på det. Med studiekompetanse er du kvalifisert for å søke på veldig mange typer utdanninger, gjerne noe helt annet enn idrettsfag. Bruk utdanning.no for å få litt oversikt over muligheter.

Både utdanningen for å bli tømrer, snekker og murer er en fireårig utdanning i videregående opplæring, 2 år på skole og 2 år som lærling. Av dette har du fullført fellesfagene på vg1 og vg2, de trenger du ikke ta på nytt.

Det finnes flere veier til svennebrev for deg:

For å være kvalifisert for å bli lærling trenger du programfagene fra vg1 og vg2. Du kan søke på vg1 Bygg- og anleggsfag i offentlig skole, man søker i vigo og søknadsfristen er 1.mars hvert år, men din søknad vil bli vurdert først etter at alle med rett har blitt tatt inn. Siden søknadsfristen for neste år har gått ut kan du vurdere å kontakte inntakskontoret i hjemfylket ditt for å sjekke om du kan registrere en søknad nå. De kan nok si noe om muligheten for om det blir ledige plasser, eller om det finnes andre lokale tilbud som er aktuelle for deg.

Hvis du ikke får plass i offentlig skole kan du se om du finner private tilbud, eventuelt ta programfagene som privatist.

Det kan også være mulig å begynne direkte i lære, uten å ta programfagene først, da blir læretida forlenget for å erstatte dem, til totalt cirka 3,5 år. Du må selv skaffe deg læreplass. Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling på det grunnlaget. Her kan det være stor variasjon i muligheter fra fylke til fylke og fra bransje til bransje, men denne ordningen er ofte brukt i byggebransjen.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet, istedenfor skole/lære. Du må selv skaffe seg relevant jobb. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt.

Sjekk gjerne om det er et Karrieresenter i nærheten av hjemstedet ditt, hvor du kan få veiledning.

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning