Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg fullføre grunnskolen tidligere?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Okey jeg skal prøve å gjøre dette så kort som mulig selv om jeg har en del å spørre om. Til neste år (2018) blir jeg 16. Jeg har planer om å dra på utveksling, men det programmet jeg har valgt drar midt i mars, jeg vil da ikke fullføre 10 klasse på ungdomsskolen. Går det an i Norge å fullføre 10 klasse på ungdomsskolen fortere og få året som godkjent? Og når jeg drar på utveksling blir jeg bort ei 10 måneder som vil si at jeg kommer tilbake mens et skole år i Norge fortsatt holder på. På utveksling kommer jeg til å gå på en videregående skole i enten 1 eller 2 vgs i det landet, det kommer an på hvor de setter deg hen. Kommer det året til å telle som et skoleår hjemme i Norge eller må jeg ta igjen eller gå første året om igjen i Norge? Mvh jente som er lei av norske skoler:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi tolker deg som at du planlegger å dra alene, ikke at du og familien din skal flytte til utlandet (for da er det annerledes).

Det er ikke vanlig å dra på så lange utvekslinger på ungdomsskolen gjennom offentlig ordninger så vi forstår ikke helt hva slags tilbud du snakker om, eller at det i det hele tatt er mulig å gjennomføre.

Nei, du kan ikke regne med å få avslutte grunnskolen i Norge på et tidligere tidspunkt, blant annet ligger eksamensgjennomføringen i mai og juni. Skriftlig eksamen ligger på samme dato i hele landet. Hvis du drar fra Norge i mars får du altså ikke fullført grunnskolen. Fullført grunnskole er et krav for inntak på videregående skole både i Norge og i andre land.

Vi anbefaler at du fullfører grunnskolen før du planlegger skole i utlandet, med mindre du skal flytte utenlands sammen med familien din.

Det mulig å dra i utveksling på vg2 på videregående skole på alle de studieforberedende utdanningsprogrammene. Siden det er snakk om skoleår som starter i mars er det kanskje Australia du har planer om å dra til, og da kan det være mulig å dra på utveksling på våren i vg1 og komme tilbake før jul på vg2. 

For å få støtte fra Lånekassen må utvekslingen komme istedenfor Vg2 i Norge, ikke i tillegg til, så fagsammensetningen skal i størst mulig grad tilsvare det du skulle hatt i Norge, og dette skal forhåndsgodkjennes av skolen din. Utvekslingen må skje i regi av en godkjent utvekslingsorganisasjon eller i henhold til en godkjent utvekslingsavtale mellom skolene.

Det finnes også et annet alternativ for å gå på skole i utlandet:
Hvis du først går vg1 på et av de studieforberedende utdanningsprogrammene kan du ta Vg2 og Vg3 i utlandet gjennom UWC, da kan du også få støtte fra Lånekassen. United World Colleges (UWC) tilbyr Vg2 og Vg3 på anerkjente skoler i hele verden. Du kan lese mer på studeriutlandet.no. Undervisningen foregår på engelsk, og gir deg en International Baccalaureate (IB) etter endt skolegang. Det kvalifiserer også som generell studiekompetanse i Norge. Det er også mulig å gå vg2 IB og vg3 IB i Norge.

Håper det var til hjelp. Be også rådgiver på skolen din om hjelp til å finne ut av ting.

Lykke til!

 

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer

Lærling i utlandet

Verdenskart (www.colourbox.com)

Mange elever og lærlinger synes det høres spennende ut å ha utveksling i utlandet. Det er absolutt mulig å få til, vi har samlet informasjon om hvordan.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning