Hopp til hovedinnholdet

Hvor viktig er eksamen på ungdomsskolen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurte på om eksamen på ungdomsskole er det viktigste du gjør (viktigste prøve lizm) og om det avgjør mye hvilket vgs jeg kommer inn på?? F.eksempel: Hvis jeg har 5 i matte og kommer opp i matte-eksamen, og får 3 på den..Skal det stå på vitnemål at jeg fikk 3 i matte i tiende? Også lurte jeg på om karakter jeg fikk fra vanlige prøver osv gjelder mer enn eksamen karakter?? Hva skjer dersom jeg ikke kommer på ungdomsskole eksamen? Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette. Vi syns det høres ut som en god idé å snakke med læreren eller rådgiveren på skolen din om dette! Det er sikkert flere i klassen som lurer, kanskje dere kan ta det høyt :)

På vitnemålet ditt vil det komme alle standpunktkarakterene du får gjennom året, og i tillegg som kommer eksamenskarakterene dine. Så om du får 5 i standpunkt og 3 på eksamen, kommer begge karakterene på vitnemålet (og vil bli karakteren 4 i snitt). 

Karakterene på ungdomsskolen har bare noe å si for inntaket på vgs. Du har rett til videregående opplæring uansett, og har rett til en plass uansett! Men hvis du har søkt en skole som er veldig vanskelig å komme inn på fordi det er mange som søker, så vil skolen se på karaktersnittet ditt for å se hvem som kommer inn!

Men det er ikke noe farligere enn det! Du kommer til å få plass på en fin og spennende videregående skole, selv om du ikke skulle fått gode karakterer på ungdomsskolen. 

Vi skjønner hvis du blir litt stresset, men dette går nok bra!

Snakk med læreren din om alt dette, så er du sikker på at du får helt riktig informasjon og har forstått alt.

Vi legger ved noen gode artikler om hvordan man forbereder seg bra til eksamen :)

Lykke til!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hjelp til eksamen - Se videoene

Eksamen (foto: ndla.no)

Trenger du hjelp til eksamen? Gruer du deg? NDLA har samlet eksamenstips som får deg til å prestere maksimalt når det virkelig gjelder. Se flere videoer i denne artikkelen.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning