Hopp til hovedinnholdet

Vil helst slippe muntlig eksamen.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg skal opp i muntlig eksamen i 10. klasse om ca. en uke. Jeg sliter veldig med angst og er utrolig redd for å framføre/snakke foran andre mennesker. Jeg har en avtale med læreren min om at jeg har framføringer alene med læreren, og ikke foran resten av klassen. Hver gang jeg fremfører skjevler jeg og klarer ikke si noe. Gruer meg veldig, og griner meg til søvn bokstaveligtalt hver natt. Dette går selvfølgelig utover søvnen min, og jeg føler meg utslitt og sliten hver dag. Læreren min vet om at jeg gruer meg veldig, men hun sa at det ikke et mulig å slippe. Jeg har selv lest at dette er mulig hvis man har legeerklæring. Hva stemmer egentlig? Har ikke noen dokumentasjon på at jeg har angst heller. Sliter også med en del andre ting i livet akkurat nå, og synes at dette blir veldig vanskelig og stressende for meg. Jeg har til og med vurdert tanken på å skulke eksamen, men hvilke konsekvenser får dette? Må jeg ta den opp på ny, eller slipper jeg? Hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du søker tips og informasjon når du har det vanskelig. Jeg forstår at du gruer deg og bruker mye energi på eksamen nå. Jeg er litt usikker på om du må ta eksamen hvis en lege sykemelder deg på eksamensdagen. Jeg tror ikke angst diagnose kan frita deg fra eksamen. Men det kan være du har rett til å få tilrettelagt gjennomføring av eksamen. Jeg vil fraråde deg å skulke eksamen. Du bør snakke med noen voksne om hvordan du skal løse situasjonen. Snakk gjerne med helsesøster eller andre som jobber med psykisk helse. Angst kan i mange tilfeller behandles ganske raskt. Jeg kan gi deg noen tips du kan prøve akkurat nå hvis du får mye reaksjoner på angst. Men så anbefaler jeg deg også å søke hjelp for det du strever med slik at du kan ha det litt bedre i perioder med mye krav om prestasjoner på skolen. 

Panikkangst gjør at du begynner å svette eller skjelve og gir nummenhet/vissenhet/prikking/vondt i armer og bein og i huden og du opplever et intenst indre ubehag og kan få lyst til å gråte. Panikkangstanfall varer gjerne i 10-20 minutter.

Du kan få muskelspenninger, det knyter seg i magen, gjør vondt i brystet, pustevansker, svimmelhet, kvalme, besvimelsesfølelse og hjertebank er også vanlig. Husk at det ikke er farlig å være redd, ha fobi og føle angst. Det er fryktelig ubehagelig og slitsomt å ha det slik, men det er ikke farlig. Angst er ikke farlig for hjertet og du dør ikke av panikkanfall. 

Dette er nyttig å tenke på når du får sterk angst: Du har en normal reaksjon, men i feil situasjon. Anfallet er ikke farlig. Du kommer ikke til å miste kontrollen, du blir verken gal eller syk. Du skal tenke på hva som skjer i kroppen din eller hva som faktisk skjer rundt deg, og ikke hva du frykter skal skje. Du skal la redselen komme og gli over uten å kjempe imot. Du skal puste jevnt og rolig med magen. Trekk pusten helt ned til under beltestedet og hold inne i 4-5 sekunder før du puster ut igjen. Gjenta dette til du føler deg roligere.

Se også vedlagte artikler. Lykke til. Husk at mange gruer seg veldig til eksamen. Kanskje det går bedre enn du frykter. 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Muntlig eksamen - Hvordan fungerer det?

Gutt presenterer eksamensoppgave til lærer (www.colourbox.com)

Hvor lenge varer muntlig eksamen? Når får jeg vite oppgaven? Hvem bestemmer hvilken karakter jeg får? Det er mange som har spørsmål om muntlig eksamen - Vi har laget en oversikt over hva du kan forvente deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning