Hopp til hovedinnholdet

Jeg vet ikke hva jeg vil jobbe med.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg er straks ferdig med 2 året på VGS. Til neste år skal jeg gå påbygg med Medie og Komunikasjon og få fullført Videregående. I ettertid har jeg angret på linje valg, men prioriterte å gjøre meg ferdig med VGS så fort som mulig, istedet for å gå opp igjen på nye linjer. Problemet mitt er at jeg ikke har en anelese på hva jeg vil bli. Jeg føler at jeg trenger mere utdanning etter VGS, men vet ikke hvor jeg skal begynne. SÅ klart har jeg noen interesser, men jeg vet jo ikke om det er noe jeg kunne klare jobbe med. Samtidig er jeg mest inntrisert i sånne "hobby yrker" som ikke er så sikkert. Jeg har prøvd nav sine yrkes test, men føler jeg ikke får noe ut av det. Har dere noe tips til å finne ut hva man vil jobbe med, uten å måtte prøve og feile så alt for mange ganger?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Du er nok ikke alene om å være usikker på hva du skal gjøre fremover, så vi forstår veldig godt følelsen. Noen vet hva de skal bli veldig tidlig. Andre, kanskje til og med de fleste, finner det ut etterhvert og underveis som de blir eldre og prøver forskjellige ting. Det viktige her er at dette siste ikke er noe "dårligere" enn det første. Vi mennesker er laget forskjellig, og det er en like fin vei inn til karriere og yrkesliv å bruke litt tid på å vite hva du vil. Da kjenner du deg selv ofte bedre, og valget blir ofte tatt på ganske godt grunnlag.

Når du har begynt å tenke på dette allerede, er du jo nokså tidlig ute. Du har ennå et helt år med påbygg, og når du får generell studiekompetanse så har du mange muligheter.

Det er flere måter du kan tenke på når du skal velge utdanning senere. Vi har skrevet flere gode artikler om dette, og den viktigste er kanskje "Hvordan velger du riktig utdanning?", så den anbefaler vi at du leser. 

Du kan også titte på flere av testene en NAV sin yrkestest, og du finner en oversikt over dem her.

Det er også en god idé å bla så mye rundt på utdanning.no som du orker. Der står det gode beskrivelser av nesten alle yrker, hva du kan forvente av yrket, og hvordan du kommer deg dit. 

Vi syns også det høres lurt ut å snakke med rådgiver på skolen din om dette - da kan dere ha en god samtale med brainstorming :)

Lykke til, les artiklene, og spør oss gjerne igjen!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Jeg vet jo ikke hva jeg vil bli!

Jenter tenker (colourbox.com)

Noen ganger virker det som om alle rundt deg vet hva de vil bli når de blir voksne, men faktisk er det slik at de fleste bruker lang tid på å bestemme seg for hva de vil gjøre.

Av ungdomsredaksjonen i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning