Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis jeg velger R1-matte? Kan jeg ha x-matte?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

begynner på vgs til høsten på studie. Tar 1T-matte på Vg1. På Vg2 Tar jeg programfagene biologi, fysikk og R-matte. har hørt at jeg ikke trenger fellesfaget matematikk dersom jeg velger det som programfag. Noe annet jeg har hørt er at jeg da må velge enda et programfag for å ta igjen de tre timene jeg mister, eller et ekstra fag. Dersom jeg skal ha et ekstra fag vil jeg å ta x-matte. Jeg lurer på om alle skoler tilbyr dette faget. Vet ikke om skolen jeg har søkt på har det, men jeg gidder jo ikke å bytte skole bare for å få faget, da må jeg flytte hjemmefra. Så viktig er det ikke for meg. Har alle skoler det? Og dersom skolen min ikke har det, kan jeg likevel ta det uten å lage mye styr? Dersom det ikke går, kan jeg ta både matte som program og felles? Ellers må jeg velge enda et programfag jeg har null interesse for :-( Og er x veldig vanskelig? Fikk 6 i matte nå, uten å øve på prøver eller gjøre lekser, men fulgte seff med i timen. Så tror jeg har litt å gå på. Hva tror dere skjer?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette.

Det er nok ikke sånn at alle skoler har Matematikk X, nei. Det fins en liste over skolene som har det her på vilbli.no. Men for å være sikker bør du uansett spørre skolen du skal begynne på om de tilbyr Matematikk X. Hvis de ikke gjør det, kan du spørre om de har noen muligheter for å tilrettelegge at du får tatt det.

Ellers står det dette på vilbli.no om å velge matematikk R1:

I studieforberedende utdanningsprogram er matematikk obligatorisk på Vg2. Hvis du velger 140 timer matematikk som programfag (matematikk for realfag R1 eller matematikk for samfunnsfag S1), skal du ikke ha 84 timer matematikk 2P (praktisk) som fellesfag. Uansett hvilket programområde du har valgt på Vg2, må du da erstatte fellesfaget matematikk.

Til erstatning for fellesfaget matematikk 2P kan du velge:

Matematikk X med 84 timer
Dette faget bygger på matematikk 1T (teoretisk) fra Vg1. Det er et selvstendig fag som er utarbeidet spesielt for deg som velger matematikk R1.

Geofag X med 84 timer
Dette faget kan bare velges hvis du ikke velger geofag 1 som programfag. Fagene overlapper hverandre.

Teknologi og forskningslære X med 84 timer
Dette faget kan bare velges hvis du ikke velger teknologi og forskningslære 1 som programfag. Fagene overlapper hverandre.

Eller du kan velge å ta «overtimer» og erstatte fellesfaget matematikk med:

  • Et programfag på 140 timer fra studieforberedende utdanningsprogram.

Vi foreslår ellers at du snakker med rådgiver på skolen din om dette, og aller helst den skolen du skal begynne på - da finner du alle svarene du trenger, og får vite presist om mulighetene dine :)

Lykke til!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning