Hopp til hovedinnholdet

Trenger tips til å få tilleggspoeng.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! jeg har veldig lyst til å bli lege, men tenker å ta et par år på å studere andre ting for å få alderspoeng pga det høye karakterkravet. er det utdanninger i forsvaret som bare varer ett år uten forpliktelser? helst noe innenfor medisin, men jeg er åpen for det meste. jeg kom ikke inn på førstegangstjenesten. er det noen måter jeg kan heve snittet på ved å feks ta opp fag mens jeg samtidig jobber eller reiser, eller kanskje studerer i utlandet? kan jeg studere spansk i spania og så komme hjem og ta eksamen i det, så det kommer på vitnemålet for ordinær kvote? kan jeg studere ett år premed i utlandet og få støtte for det? takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende planer du har.

Du har kanskje gjort det allerede, men vi anbefaler å lese denne oversikten over tilleggspoeng hos Samordna Opptak. 

Du kan få tilsammen to tilleggspoeng for enten folkehøgskole, førstegangstjeneste, siviltjeneste eller høyere utdanning. Du kan altså ikke få mer enn to tilleggspoeng, selv om du skulle velge flere av disse alternativene.

Du ser også kravene til disse ulike mulighetene i linken vi la ved, f.eks at folkehøgskole må være minimum 33 uker, og den høyere utdanningen må tilsvare minimum 60 studiepoeng. Så lenge du fullfører i forhold til disse kravene, bør du være berettiget til tilleggspoeng, selv om du jo alltids kan sjekke med Samordna Opptak før du begynner.

Vi anbefaler deg å kontakte Forsvaret selv, eller lese på deres utdanningssider. Der kan du se noen ulike utdanninger som er nede i ett års varighet, og de ulike kravene for å komme inn. 

Så lenge du fullfører høyere utdanning som er godkjent som 60 studiepoeng, så vil du få tilleggspoeng for dette. Hvis du lurer på utdanning i utlandet (Spania) kan du snakke med ANSA om dette.

Ellers er det jo en god idé å ta opp fag som du skriver - det er ofte en veldig god måte å forbedre poengsummen din på.

Du er sikkert klar over forskjellen på førstegangsvitnemål og ordinær kvote, hvor alle disse tilleggspoengene og eventuelle forbedringer av fag gjør at du konkurrerer i ordinær kvote. Men vi tenkte det var verdt å nevne det. 

Vi ønsker deg veldig lykke til - du har flere muligheter her som sagt. 

:)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Dette er kravene til Forsvaret

Push ups (colourbox.com)

Hva kreves for å komme inn i Forsvaret? Les om de medisinske, fysiske og formelle kravene som må innfris for å tjenestengjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning