Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en kompleks dissosiativ lidelse og strever med å være et sted over tid. Har mange drømmer og ulike utdanninger.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ifølge mine sykedokumenter alvorlig psykisk syk. Jeg glemmer det gjerne og får ambisiøse drømmer om alt fra medisinstudiet, advokat til ingeniørarbeider. Jeg skal begynne på aap fordi jeg har kompleks dissosiayiv lidelse og gruer meg til møte med nav om fremtidsplaner osv. Vet ikke hva jeg vil. veldig forvirra på hva jeg vil av jobb og utdanning. Jeg vil gjerne studere, men det er å jobbe som er problemet. Med en gang jeg må bli et sted over tid må jeg vekk. Hvis jeg ikke kommer vekk blir jeg suicidale og så dårlig at jeg blir tatt for å være psykotisk. Jeg har store ambisjoner og er samtidig utslitt av dem fordi jeg føler meg lat hvis jeg ikke realiserer dem. Problemet er at jeg har mange indre tilstander som alle konkurrerer med å få sin ambisjon igjennom. En vil bli dyrepleier, en veterinær, en advokat, en ingeniør, en vil bare være ufør fordi jeg av og til trur alt vil lede til det uansett, en vil bli spesialpedagog, en vil bare ha omplasseringssenter for dyr. Jeg vil.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det og hva du strever med. Jeg kan forstå at du har mange indre konflikter og at dette gjør det vanskelig for deg å forholde deg til hva du vil bli.

Hvis jeg forstår deg riktig så er din største utfordring å være et sted over tid. Du skriver at du har en kompleks dissosiativ lidelse og dette er en diagnose som forteller at du kan ha ulike deler i deg som har hver sin stemme. Dette kan være forvirrende og jeg vil minne om at før det ble slik så har det hatt sin funksjon for å kunne hjelpe deg å håndtere situasjoner som har vært vanskelig og krevende for deg.

Du skal nå starte opp på AAP. Det kan være at det er riktig for deg å starte der og ta et skritt av gangen. Det kan forstås at et mål for deg vil først å være å mestre å være i jobb over tid og da kan det hende at å ha AAP og kanskje en liten stilling ved siden av etter hvert kan hjelpe deg mot dette målet.

Jeg oppfordrer deg til å snakke med legen eller behandleren din om det som er vanskelig for deg og du kan kanskje ha nytte av å utarbeide en behandlingsplan som kan være en veiviser for deg mot et mål.

Alle de ulike delene av deg som vil forskjellig har en stemme og et behov og et mål vil kanskje være for deg å jobbe mot å integrere disse stemmene slik at du blir hel igjen. Med dette så mener jeg at du kommer mer i kontakt med den du er og hva du egentlig vil.

Dette kan være en prosess som kan ta noe tid og jeg vil si til deg at det går an å få det bedre selv om det virker frustrerende for deg akkurat nå!

Ikke gi opp!

Jeg håper dette ga mening til det du lurte på.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Ønsker deg alt godt!

 

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning