Hopp til hovedinnholdet

Jeg gruer meg til påbygg. Er det vanskelig?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går barne- og ungdomsarbeiderfaget i Oslo. Jeg skal ut som lærling de to neste årene. Men jeg har lyst til å bli lærer, og vet ikke om jeg kommer til å klare meg på påbygg etter lærling. Har hørt at det er drit vanskelig, fordi man har jobbet i to år, men jeg vil ikke bare være bua resten av livet. Jeg vil studere videre! Påbygg er noe jeg gruer meg til, gråter hver eneste kveld nesten, orker ikke tanken på at jeg kanskje kommer til å faile påbygg. Kan dere vær så snill å si meg noen linker til intervju med noen som har tatt påbygg etter lærling, eller noen som utdanner seg som lærer, via yrkesløp. Og hvordan de syntes det er, osv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du er stresset over dette, og vi kjenner godt igjen følelsen!

Det er nok riktig at mange syns påbygg kan være vanskelig etter å ikke ha vært på skolebenken i noen år - men det er stor sjanse for at det ikke er så vanskelig som du er redd for! Det er teoretisk år med teoretiske fag, men hovedgrunnen til at folk syns det er vanskelig, er nok ofte at det er lenge siden man har sittet på skolebenken på den måten!

Hvis du er godt forberedt, strukturert og motivert for påbygg, skal du nok ha veldig gode sjanser! Vi syns det er altfor tidlig å grue seg til dette, selv om vi forstår at du gjør det. Dette er noe du har gode forutsetninger for å klare helt fint. Hvis du har gjennomført Vg1 og Vg2 med OK karakterer, har du gode forutsetninger for å bestå påbygg :)

Hvis du virkelig vil studere videre, kommer du til å klare det helt fint også! Du har rett til påbygg, som du vet. Men selv om du mot formodning ikke skulle klare et par av fagene der, har du all verdens tid og mulighet senere til å ta disse fagene som privatist! Enten alene, eller med undervisning på en privatskole (som koster mer penger, men som du ofte kan få lån av lånekassen til). 

Vi har skrevet denne artikkelen om påbygg til generell studiekompetanse, men har ikke funnet noen intervjuer med noen som har gått påbygg, dessverre. Vi anbefaler deg veldig å snakke med rådgiver på skolen din om dette. Du kan også snakke med privatskolene som tilbyr undervisning til påbygg, de har ofte en god oversikt over hvordan studentene syns det er. For spørsmålet om å bli lærer gjennom yrkesveien, anbefaler vi deg å kontakte lærestedet du kunne tenke deg å søke, og spørre dem :)

Vi skjønner at du er stressa, men påbygg er på ingen måte umulig! Det kan være tøft hvis du ikke er forberedt på det, og tar "litt for lett på det", men det er jo ikke tilfellet for deg! Vi syns absolutt ikke du skal grue deg for mye, og være trygg på at du alltid kan ta opp fagene som privatist og studere videre etterpå, hvis du skulle trenge det. Du er med andre ord ikke "fanget" som barne- og ungdomsarbeider, du har mange muligheter til å gjøre andre ting, hvis du skulle ønske deg. 

Vi ønsker deg veldig lykke til, og er sikre på at dette kommer til å gå mye bedre enn du er redd for :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning