Hopp til hovedinnholdet

Kan lærlinger gå ned i stillingsprosent?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jobber som lærling som helsefagarbeider og trives godt med yrket, men sliter mye privat for tiden og føler at det kombinert med mengden arbeid gjør meg utmattet både psykisk og fysisk. Tenkte lenge på å høre om det var mulig å gå ned i stillingsprosent mot forlenget læretid, nå har jeg endt på tanken med å søke om 2 måneder avbrekk og høre om det var mulig å gå i 70% stilling når jeg kommer tilbake.. Vet det vil forlenge læretiden ganske mye, men det har jeg ingenting imot. Spørsmålet mitt er om dette er en mulighet, eller om lærlinger ikke har lov til å gå i mindre enn 100%.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for din henvendelse!

Det er leit å høre at du har noen utfordringer. Håper at ting etterhvert løser seg og at du er tilbake for fult :)

Flott at du har tenkt på hvordan situasjonen du er i nå kan løses best mulig i forhold til læretida di. Å fullføre læretida er viktig - selv om det kan ta noe lenger tid.

Spørsmålene du stiller er det smart at du tar opp med Opplæringskontoret bedriften du er i er knyttet til. Hvis bedriften ikke er i et opplæringskontor, må du ta opp dette med faglig leder/sjefen din. Det er viktig å være åpen og ærlig på situasjonen din og at du gjerne vil finne en løsning på situasjonen, slik at du kan fullføre.
Noe ulik praksis på hvordan dette håndteres ute i bedriftene er det nok. Derfor er det viktig å snakke med bedriften/opplæringskontoret om dette.

Du kan også ta kontakt med Elev- og lærlingombudet i fylket ditt for videre bistand hvis du ønsker det.

Lykke til!

Hilsen
Elev -og lærlingombudet i Oppland, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning