Hopp til hovedinnholdet

Skal jeg takke ja til tilbudet om skoleplass?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er nettopp ferdig med VGS og har søkt høyere utdanning. Så nå sliter jeg veldig med å bestemme meg for om jeg skal takke ja eller nei til tilbudet om skoleplass, som jeg får i juli. Grunnen til dette er at jeg har regnet ut snittet mitt og jeg vet at jeg ikke kommer inn på førstevalget mitt. Om jeg takker nei er det usikkert om jeg får jobb i Bergen hvor jeg bor. Jeg vil ikke ha hull i CVen. Jeg burde også være mer sikker på hva jeg vil studere. Jeg hadde gledet meg fordi det virker kjempe gøy å studere. Hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

Du sier du sliter med å bestemme deg for om du skal takke ja til skoleplass hvis du tilbys det. Samtidig er du redd for at du ikke får jobb hvis du tar et friår.

Det høres ut som du er bekymret for valget du skal ta, og det er veldig vanlig i en slik situasjon. Samtidig har jeg lyst til å si at du har lov til å senke skuldrene.

Det er helt normalt å ta flere friår eller prøve ut flere utdanninger før man finner en man vil fullføre. Det er altså mange som tar seg litt tid mellom videregående og en fullført utdanning, og det ordner seg likevel.

Jeg tror også du klarer å finne deg en jobb hvis du prøver. Det er bare viktig å søke på riktig måte. Les mer i lenken.

Jeg vil anbefale deg å lese artiklene under svaret og snakke med noen om dette. De fleste fylker har også et karrieresenter hvor du kan få gratis informasjon og veiledning rundt utdanning- og yrkesvalg. Hvis rådgiveren på skolen din ikke har tatt ferie, kan du prøve å snakke med vedkommende også.

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning