Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta y-veien i Oslo?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg går i 9 klasse, starter i 10 denne høsten. Karakterene mine er ganske dårlige. (2 og 3 i alle fag) Jeg ønsker å bli dataingeniør. Jeg er ikke sikker på om jeg klarer å forbrede meg på et år for å ta studiespesialisering. Kan man ta y-veien i Oslo for å bli dataingeniør?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er flott at du har et utdanningsmål, det kan motivere for å jobbe med skolefag! Du har flere alternativ for å kvalifisere deg for utdanning for å bli dataingeniør: 

1 - Opptakskravet til ingeniørstudier er HING, som innebærer realfagene R1, R2 og Fysikk 1 tillegg til generell studiekompetanse. Disse programfagene har du rett i at du bare kan få på utdanningsprogrammet Studiespesialisering. Du finner oversikt over poenggrensene innen informasjons- og datateknologi fra forrige opptak på utdanning.no.

2 - Generell studiekompetanse kan du få gjennom de andre studieforberedende og også gjennom yrkesfaglige utdanningsprogram, men da får du ikke realfag. Da er det mulig å oppnå realfagskompetansen med forkurs etter vgs.

3 - Et fagbrev åpner også dører. Hvis du velger å fullføre et relevant fagbrev innen Elektrofag kan du kvalifisere deg til ingeniørutdanning via y-veien. Da trenger du hverken realfag eller generell studiekompetanse. Her er et eksempel. Det er begrenset hvilke studiesteder som tilbyr y-veistudier, men tilbudet kan ha endret seg innen du kommer så langt. Les mer ved å følge linkene. Fordelen med å velge dette alternativet er at du får en full utdanning gjennom videregående opplæring, som kvalifiserer for et yrke. Så kan du velge å ta en utdanning til som ingeniør i tillegg.

Håper det var til hjelp.
Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning