Hopp til hovedinnholdet

Hva har jeg krav på med dysleksi på videregående?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hva har man krav på når man har dysleksi? Hvilke fag skal man ikke bli vurdert i? Må man ha språk på vgs når man går studie m/ idrett? Må jeg ha nynorsk eksamen på ungdomsskolen hvis jeg har dyskleksi?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet!

Alle elever har rett til tilpasset opplæring. Elever med dysleksi har ulike behov, så det er viktig at du forteller lærerne hva du trenger hjelp til og hvordan de best kan støtte deg.

Det er svært vanlig at elever med dysleksi får bruke PC til å skrive på og at de søker om utvidet tid på tentamen og eksamen. Det vil si at de kan bruke en time ekstra. Søk til rektor med dokumentasjon på at du har dysleksi.

Andre kan ha behov for flere tiltak, f. eks. at prøver og noen eksamener blir tatt muntlig, lesehjelp, ekstra undervisning mm. Hvis du har behov for omfattende hjelp, bør du meldes opp til PPT på nytt når du begynner på videregående slik at skolen kan få oppdaterte råd om hvordan den best kan legge til rette for deg.

Hvis du har hatt fritak for vurdering i sidemål på ungdomsskolen, kan du søke om det samme på videregående. Det er også mulig å søke om fritak fra karakter og eksamen i 2 fremmedspråk. Se informasjon på regjeringens nettsider. Du søker om fritak til fylkesmannen i ditt fylke.

 

Lykke til!

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Oslo

i samarbeid med Ung.no

Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer

Du har rett på tilpasset opplæring

Skoleskilt (colourbox.com)

Vanskelig å lære på den måten læreren din underviser på? Eller kanskje du er blant dem som føler at du ikke får nok utfordringer i timene? Si fra, for du har rett til at undervisningen tilpasses deg.

Les mer

Har du dysleksi? Du har rettigheter!

scrabble (colourbox.com)

Her finner du litt informasjon om rettigheter i skolesammenheng for deg som har dysleksi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning