Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg som lærling få sparken?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei jeg er lærling akkurat nå. Jobber i kommunen. Har jobbet i 15 måneder nå. så det er ca 8-9 måneder igjen. Spørsmålet mitt er kan jeg få sparken. Har tydeligvis fått 2 advarsler muntlig. Der arbeidsgiveren har sagt at jeg må jobbe hardere. Så spørsmålet er, kan han sparke meg. Har han rett til det? Han driver å truer med det hele tiden. Så der får meg til å tenke på det hele tiden. selv når jeg er hjemme så kommer jeg på de tankene om at jeg får kanskje sparken. Personlig så føler jeg at jeg jobber like mye/bra som de andre lærlingene.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for din henvendelse!

Det er ikke noe moro å gå å tenke på dette hele tiden! Sånn skal du ikke ha det.

Ja, lærlinger kan bli sagt opp, men det skal være helt spesielle grunner til det og det skal ha være møte(r) for å avklare situasjonen og gi deg en reell sjanse til forbedring. Det er heller ikke nok med muntlige advarsler, det skal også være skriftlige advarsl(er). Får en lærling sparken på dagen er det svært grove brudd på arbeidsmiljøloven.

Er kommunen en del av et opplæringskontor? Dette er en sak du kan ta opp med opplæringskontoret. Har du snakket med sjfen din om dette? Det kan også være veldig lurt. Hvis du synes dette er vanskelig og trenger noen å drøfte saken med, kan jeg varmt anbefale å snakke med Elev- og lærlingombudet i ditt fylke. Ombudet er der nettopp for å bistå i slike saker.

Du skal ikke gå å føle på denne usikkerheten, ta kontakt med noen som kan bistå deg i saken din!
Lykke til!

Hilsen
Elev -og lærlingombudet i Oppland, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning