Hopp til hovedinnholdet

Usikker på om jeg burde begynne på Industriteknologi?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Kom inn på første valget mitt som var Industriteknologi. Hadde anleggsteknikk på andre valget mitt siden jeg var usikker på hybel osv. Har lyst å ta anleggsteknikk på Sam Eide VGS nermare Kr.Sand så jeg kan kjøre til skolen hver dag. Lurer på om jeg skal ta et friår og jobbe i en bedrift som jeg får lovt å jobbe hos til neste år og bygge litt erfaring rundt anleggsbransjen. Dette vil gjør at jeg får en betre forståelse innen anlegg og jeg vil kunne få betre karakterer. Jeg er bare litt usikker på om jeg skal ta et friår. Burde jeg gå industriteknologi dette året og så søker anleggsteknikk til neste år og søket fritak i fellesfag? (P.S. har ikke lyst å gå Industriteknologi men blir halvveis tving til?)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette. Det er ikke alltid så lett å vite hvilke valg som er best.

Når du kommer inn på og takker ja til førstevalget ditt, så faller de lavere valgene dine bort. Det kan likevel være verdt å kontakte Inntakskontoret i fylket ditt, og høre med dem om de vet om noen ledige plasser på anleggsteknikk, og om du har noen muligheter. Så det ville vi gjort.

Ellers er det vanskelig for oss å gi deg noe råd på hva som er best. Det er flere veier som kan fungere fint for deg, og vi kjenner deg jo ikke så godt, selvfølgelig. Det som er verdt å nevne, er at du passer på ungdomsretten din, slik at du planlegger riktig og har rett til å gå på skolen. Les mer om ungdomsretten din i denne artikkelen. 

Vi foreslår at du kontakter rådgiver på skolen du skal begynne på så snart som mulig. Legg frem problematikken for han/henne, så vil du få god informasjon og god oversikt over hva du kan gjøre videre. 

Vi vet jo ikke om Industriteknologi kunne vært noe for deg eller ikke. Snakk med rådgiver om dette også. 

Det høres ut som at du først og fremst bør snakke med Inntakskontoret om mulighetene dine for å begynne på anleggsteknikk, og uansett snakke så fort du får mulighet med rådgiver på den nye skolen din om hvilke muligheter du har. 

Vi ønsker deg veldig lykke til. Bare spør oss igjen!

 

 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Har søkt høyere utdanning, hva nå?

Samordna opptak

Her får du en oversikt over nyttig info til deg som har søkt høyere utdanning. Husk å svare innen fristen - hvis ikke mister du plassen din.

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer

Friår eller slutte på skolen - husk på dette

Jenter står og tenker (colourbox.com)

Her er en huskeliste over hva du må ordne dersom du vil ta et friår før, eller i løpet av, videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning