Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg gå vg3 påbygging på nytt selv om jeg har bestått?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, Lurer på om det er mulig å ta vg3 påbygg til generell studiekompetanse på ny, selv om jeg gikk det skoleåret 2016/17 og besto alle fag. Uten å måtte ta fagene som privatist? Tenker hvis det er ledig skoleplass, er man da nektet å ta det på ny? I følge inntakskontoret der jeg bor så er det ikke lov å ta samme skoleår på ny hvis man har bestått med mindre du tar fagene som privatist. Nå er det snakk om en skole som er privat men får litt statlig støtte og har vanlig skoleordning med eksamener osv som offentlige videregående skoler. Gikk på samme skolen skoleåret 2016/17. Så spørsmålet mitt er om det er lov å ta samme skoleår på ny (vg3 påbygg), hvis det er ledig skoleplass og bestått alle fag året før? Grunnen er å forbedre karakterer. På forhånd takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ja, det er riktig. Når du har oppnådd en bestått sluttvurdering (standpunktkarakter) i et fag har du brukt opplæringsretten din og kan ikke ha elevstatus i faget på nytt. (De eneste unntakene er ved forsering og ved omvalg.) Dette står i forskrift til Opplæringsloven § 3-17a.

Det betyr at du ikke kan ha elevstatus i de samme fagene på vg3 påbygging på nytt. Hvis du ønsker å forbedre fagene må du gå opp til eksamen som privatist. Mange private skoler har også et eget privatisttilbud. Da har man opplæring som er rettet mot eksamen, man får ikke standpunktkarakter, og man avslutter faget ved å gå opp til eksamen som privatist.

Du kan lese mer i artiklene nedenfor.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning