Hopp til hovedinnholdet

Mister jeg førstegangsvitnemålet mitt?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg kom ikke inn på høyskole i år og er nå på venteliste. Jeg har ikke lyst til å bare sitte hjemme et år og tenkte da på folkehøyskole.Men det jeg lurte på var om hvis jeg går på folkehøyskole i år, vil jeg bli da regnet som ordinær kvote eller førstegangs? Føler ikke er noe viss i å gå på folkehøyskole når det er så dyrt som det er OG hvis det blir vanskeligere å komme inn neste år på høyskole.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du kan fint dra på folkehøgskole. Du mister ikke førstegangsvitnemålet selv om du drar på folkehøgskole, men de to tilleggspoengene teller ikke sammen med førstegangsvitnemålet ditt. 

Du kan si at du står i to køer på en gang når du søker neste år: i køen for førstegangsvitnemål uten tilleggspoeng, og i køen for ordinær kvote med tilleggspoeng. Samordna opptak tar deg inn der du kommer heldigst ut.

Du kan konkurrere med førstegangsvitnemålet ditt til og med det året du fyller 21 år.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Et år på folkehøgskole?

Jente jobber med studier (colourbox.com)

Er du usikker på hva du ønsker å gjøre etter videregående? Lei av karakterer og skolestress? Vil du bruke et år på å gjøre nøyaktig det du har lyst til? Ta et år på folkehøgskole!

Les mer

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning