Hopp til hovedinnholdet

Studere i Canada - ikke norsk statsborger enda

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt fra Filippinene med permanent oppholdstillatelse her i Norge. Jeg har bodd her i Norge for nesten 5 år og studerer i Sandnes VGS på VG3. Foreldrene mine var ikke født her i Norge og derfor har de ikke noe peiling på hvordan skolesystemet her i Norge fungerer. Jeg har noen spørsmål om min framtidige utdanning. Det vil bli verdsatt hvis du kan svare på dem :) - Jeg vil studere i Canada (University of Toronto) etter mitt VGS utdanning. Hvordan kan jeg søke på et universitet i Canada og kan jeg få et studielån fra Norge selv om jeg er ikke en statsborger ennå? - Jeg lurer også på om Norge kan sende studenter til alle universiteter eller er det bare få universiteter i Canada som mottar studenter fra Norge? - Og sist, skal jeg få en mulighet på slutten av skoleåret til å søke skoleplass i utlandet eller må jeg gjøre noe spesielt for å søke. Tusen takk for hjelpen :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for spørsmålene:)

Når det gjelder støtte fra Lånekassen anbefaler jeg deg å snakke med dem direkte og forhøre deg om dine muligheter. Vanligvis er det slik at man må være norsk statsborger for å få støtte når man skal studere i utlandet. Men dersom feks en av foreldrene dine er fra EØS/EFTA og jobber i Norge, vil du kunne ha krav på støtte likevel.

Canada har mange gode universiteter! På ANSAs side om utdanning i Canada kan du lese om opptakskrav, språktest og søknadsprosess. Det er mulig å studere i Canada og ta en hel grad (feks en bachelor for din del som kommer rett ut av videregående), eller dra på utveksling ett eller to semestre fra et norsk lærested med utvekslingsavtale til det ønskede universitetet.

Visste du forresten at du kan få gratis veiledning om studier i Canada hos ANSA? Da kan du stille alle spørsmålene du lurer på:)

Lykke til med opptak og studier!

Hilsen ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Å søke på skole i utlandet

Student i utlandet (www.colourbox.com)

Om du skal søke på studier i utlandet er det flere ting du må huske på. Vi har laget en oversikt over det viktigste.

Les mer

Stipend og lån til utenlandsstudier

Globus og bøker (www.colourbox.com)

Har du lurt på om du kan få stipend og lån om du skal studere i utlandet? Kanskje du lurer på hvor mye du kan få? Vi har laget en oversikt til deg som vurderer å søke studier utenfor Norge.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning