Hopp til hovedinnholdet

Mulig å få hjemmeundervisning i 10.klasse? 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, hva skjer viss man får hjemmeundervisning i 10 Klasse (f.eks hvordan søker jeg til vgs), og hvordan får man det. Jeg holder på å vurdere det fordi jeg føler at jeg lærer mye bedre viss jeg bare får gjøre det selv i mitt i eget tempo og på min egen måte (jeg er ganske flink på skole men de fleste fag er enten for enkle og kjedelige, eller så passer ikke undervisningsmåtene som skoler bruker i det hele tatt). Begge foreldrene har tid til å gjøre det, men jeg hadde greidd meg fint viss jeg måtte gjøre det selv da (vet det ifra tidligere erfaringer der jeg var syk i noen uker og fikk ta igjen arbeid fra fagene alene).

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei. 

Takk for ditt spørsmål! 

Det er mulig å få hjemmeundervisning i 10.klasse. Opplæringslova § 2-1 gir foresatte/foreldre rett til å undervise egne barn, dersom betingelsene for å drive slik undervisning er oppfylt. Privat hjemmeundervisning innebærer at foresatte selv underviser sine egne barn.  Dine foreldre må aktivt ønske dette selv og ta ansvar for all opplæring av deg.

Kommunen fører tilsyn med hjemmeundervisningen i samarbeid med foreldrene og kan også kalle ungdommen inn til spesielle prøver. Dersom lovens krav til hjemmeundervisningen ikke oppfylles, skal kommunen kreve at barnet begynner i skole.

Elever som har fått privat hjemmeundervisning, har ikke rett til ordinært vitnemål. Kommunen skal skrive ut en dokumentasjon om at grunnskolen er fullført.  

Jeg anbefaler deg å ha en samtale med både kontaktlærer eller rådgiver og foreldrene dine. Da kan dere sammen finne en felles løsning og de kan hjelpe deg videre i prosessen. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søkt videregående skole - hva skjer nå?

Spent jente (colourbox.com)

I juli er førsteinntaket til videregående skole klart. Kommer du ikke inn der du helst vil, kan det likevel finnes muligheter. Her kan du lese om inntakene, hva du må huske på, svarfrister og ventelister.

Les mer

Søke videregående opplæring? Forvirret?

Gutt skal velge videregående opplæring

Vanskelig å finne frem i jungelen av informasjon? Lurer du på hvordan du får svar på spørsmålene dine? Først må du finne ut hva du lurer på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ungdomsskole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ungdomsskole