Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte fremmedspråk på vgs?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 17 år og begynner i 2. Klasse denne høsten. Jeg hadde 3 år med fransk på ungdomsskolen og har hatt det ett år nå på vgs også. Problemet er at jeg ikke trives med faget, eller læreren - jeg gruer meg før hver time. Er det mulig å bytte fra fransk til et annet språk/fag? Hilsen håpefull jente 17

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Det var leit å høre at du ikke trives med fransken. 

Vi anbefaler at du snakker med rådgiver om dette snarest mulig. Det er jo regler for hvor mange timer fremmedspråk du skal ha på skolen for å få godkjent vitnemål, og det er skolen din du må snakke med dette om.

vilbli.no står det, for deg som hadde fremmedspråk i grunnskolen:

Da kan du velge mellom å:

  1. Fortsette på nivå II i det samme fremmedspråket som du hadde på ungdomstrinnet – med 113 timer på Vg1 og 112 på Vg2. Hvis skolen din tilbyr det, kan du også velge å ta fremmedspråk nivå III som programfag på Vg3 med 140 timer.
  2. Begynne med et nytt fremmedspråk på nivå I – med 113 timer på Vg1 og 112 på Vg2. Hvis skolen din tilbyr det, kan du i tillegg velge å ta fremmedspråk nivå II som programfag på Vg3 med 140 timer.

Så spørsmålet du må stille til rådgiver, er om du da kan få velge et annet fremmedspråk nå, som du må ha i Vg2+ Vg3. Det er ikke sikkert dette går, derfor bør du snakke med rådgiver så fort som mulig.

Du burde uansett også snakke med rådgiver og eventuelt faglæreren din om hvorfor du mistrives sånn i faget, og om det fins ting som kan gjøre det bedre for deg. Det er en god ting å få snakket om :)

Lykke til, og snakk med rådgiveren på skolen din :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Språkvalg på ungdomsskolen

koffert med flagg (colourbox.com)

På ungdomsskolen kan du velge mellom fremmedspråk, norsk/samisk fordypning eller engelsk fordypning. Her finner du informasjon om alternativene, og hvilke konsekvenser valget gir senere.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning