Hopp til hovedinnholdet

Studere medisin i Norge eller utlandet

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på hva kravet for å komme inn på legestudier i Norge er? Jeg skjønner ikke det med poeng osv.. Har fra ungdomsskolen et snitt på 5,3 men det kan jo endres på VGs. Jeg lurer også på hva kravet er for å studere i utlandet, og hvilke plasser man anbefaler. Mitt siste spørsmål er, kan man studere noen år i utlandet og noen år i Norge? Dersom det går an, Vil snittet fra VGs ha noe å si om jeg søker i Norge igjen ? Takk!:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for spørsmål!

NORGE

Så flott at du gjør research på utdanning!

Utdanningen for å bli lege er et seksårig profesjonsstudium i medisin. Fra videregående må du ha generell studiekompetanse med fordypning i realfag for å være kvalifisert for å søke på medisinutdanning, du trenger fordypning i matematikk, kjemi og fysikk (R1 (eller S1+S2), FYS1 og KJE1+KJE2). Dette er fag du kan velge på andre og tredje året på utdanningsprogrammet Studiespesialisering.

Når du skal søke på VGS konkurrerer du med karakterene du får på vitnemålet ditt til sommeren i 10.trinn.

Når du skal søke på medisinutdanningen konkurrerer du med karakterer fra alle tre årene på fra VGS. Poenggrensene på medisinstudiet er veldig høyt, så du må generelt ha veldig gode karakterer på VGS. Med snittet du har på ungdomsskolen høres det jo ut som om du har veldig gode muligheter for det. Du kan lese mer om poengberegning i artikkelen nedenfor.

UTLANDET
ANSAs side om medisin kan du lese om medisinutdanning og opptak i de fleste aktuelle studieland. Mens noen land baserer opptak på realfaglig opptakstest, ser andre på snitt fra videregående og feks at du har visse realfag. Vi anbefaler at du studerer medisin i Europa der medisinutdanning er harmonisert, slik at du er trygg på at utdanningen din blir godkjent i Norge.

Du kan dra på utveksling i løpet av studiet ditt. Dette kan du gjøre uansett om du studerer i Norge eller utlandet. 

Dersom du vil søke overføring til et annet land, kan dette skje dersom lærestedet har ledige plasser, du har hatt akkurat de samme fagene/studiepoengene og lærestedet har en vilje til å ta opp studenter underveis i studieløpet. Dette er altså ikke like lett å få til som utveksling.

Lykke til med opptak og studier:)

Hilsen ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning