Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg hundefører i politiet?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei lurer på hva jeg må kunne for å bli politi og jobbe med politihunder. Vet det er en artikkel på det men det er mye av det jeg ikke forstår og ikke vet hva betyr feks studie poeng, hva må man gjøre for å få det osv.. (Første steget for å bli politi kan være å finne ut av det

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du tenker på å bli politi! Det er en spennende drøm å ha allerede i din alder! Vi syns du er flink som tenker på dette og finner ut av dette allerede nå :)

Ja, vi skjønner godt at det er mye som ikke er så lett å forstå i disse artiklene. Du kommer til å få bedre oversikt over dette etterhvert, så sånn sett er det ingen hast :) Men det er kjempefint at du allerede nå tar første steget for å finne dette ut. 

For å jobbe i hundepatruljen må man først ta politiutdanning som politibetjent, og deretter jobbe noen år før man søker seg over til å jobbe med hund. Så veien å gå, er å søke seg inn på den vanlige politiutdanningen. Dette kan man først gjøre når man er ferdig med å gå tre år på videregående (og hvis man fyller ulike kriterier).

Så aller først må du gå videregående - så kan du søke deg til Politihøgskolen etter det. 

På videregående skiller man mellom å gå enten studieforberedende, eller yrkesfaglig linje. Studieforberedende variant ligner mest på skole som du går nå, og gjør at man "forbereder seg" til å gå høyere utdanning ved universitet eller høgskole.

Yrkesfaglig retter seg mer inn mot et spesielt yrke, f.eks rørlegger, snekker, barne- og ungdomsarbeider, helsearbeider, mm. Da går man vanligvis først to år på skole, og så jobber man to år som lærling i en bedrift, for å lære seg faget. Etter det har man blitt fagarbeider i det yrket. 

For å kunne studere på høgskole eller universitet, trenger du noen som heter generell studiekompetanse. Dette får du automatisk ved å fullføre studieforberedende linje. Hvis du går yrkesfag og er lærling i to år, får du det ikke (men du kan velge å gå to år først, og så ikke være lærling, men heller ta et tredjeår som gjør at du får studiekompetanse, eller ta dette året etter at du har vært lærling).

Du trenger studiekompetanse for å bli politi. Dette får du automatisk ved å ta studieforberedende variant, men kan også få det hvis du tar yrkesfaglig variant. Hvis dette er forvirrende eller komplisert, så ikke fortvil! Du kommer til å få mange lærere og rådgivere som vil lære bort alt om dette etterhvert :)

Vi har skrevet en artikkel som du kanskje har lest, om hvordan du blir politi. Dette er kravene som står der: 

-Du må være norsk statsborger.
-Ha plettfri vandel.
-Ha generell studiekompetanse fra videregående skole.
-Ha minst karakteren 3 i norsk hovedmål, skriftlig.
-Bestå fysiske tester.
-Oppfylle de medisinske kravene for opptak, så vel som de medisinske kravene for førerkort klasse D.
-Bli funnet personlig egnet for opptak etter vurdering av opptaksnemnda.
-Ha fylt 20 år i opptaksåret.

Alt dette har du god til å lære om senere. Men hvis du er interessert allerede nå, betyr det at du 1) må ha generell studiekompetanse, som du får fra videregående. 2) Ikke må ha vært dømt for noe kriminelt som kommer på rullebladet ditt 3) må ha fått karakteren 3 i norsk skriftlig 4) fylle minst 20 år det året du søker - i tillegg til at det i inntaksprosessen kommer til å være fysiske prøver og medisinske krav for at du skal komme inn. De kommer også til å vurdere om du passer til å bli politi. 

Det er såpass lenge til du skal søke, og vi håper vi ikke har gitt et svar som bare ble mer komplisert for deg :)

Vi syns uansett det er imponerende at du har lyst til dette allerede nå, og føler at du har tatt et første, viktig steg for å finne ut hvordan du blir politi. 

Du har god tid til å finne ut dette som sagt, og kommer til å lære mye av læreren din og rådgiveren din på skolen. 

Vi legger ved noen artikler som forklarer et par av tingene vi skrev om, som du kan lese hvis du er interessert og nysgjerrig. 

Vi ønsker deg veldig lykke til - og håper du skriver inn til oss hvis du lurer på mer :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Politiutdanning - dette kreves av deg

Oiliti (colourbox.com)

Vil du jobbe med etterforskning? Trives du med mennesker og vil bidra til at samfunnet føles trygt? Da er kanskje Politihøgskolen noe for deg.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning