Hopp til hovedinnholdet

Hvordan får jeg flere studiepoeng for å komme inn?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hvordan regner man ut studiepoeng? Har 5,0 i snitt, så tenkte det kanskje var 50, men hvordan kan jeg skaffe meg mer? Skal først utdanne meg ferdig som barne- og ungdomsarbeider, deretter påbygg og så en høyere utdanning som krever 120 studiepoeng. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette. 

Vi har skrevet en god artikkel om hvordan du regner ut poengene dine her.  Der er det også en link til Samordna Opptak sin forklaring, i tillegg til en karakterkalkulator hvor du kan regne ut summen din. Det er også en oversikt over hvilke tilleggspoeng du kan få.

Det høres ut som du har en bra plan fremover. Men vi lurer på hvilken utdanning det er du tenker på. 120 skolepoeng er nemlig for høyt i forhold til hvordan man regner det ut vanligvis. Selv de vanskeligste studiene som medisin ligger på maksimalt rundt 60 poeng for førstegangsvitnemål. 

Kan det hende at du blander dine konkurransepoeng med avlagte studiepoeng? Avlagte studiepoeng betyr at du har fullført og bestått fag på universitet/høgskole. Det er en regnemåte for å se hvor stort pensum/fag du har hatt. 120 studiepoeng er to hele år som fulltidsstudent. Så kanskje stedet du vil søke mener at du skal ha fullført studiepoeng for å kunne søke videre opptak? Eventuelt er det en annen faktor her, enten opptaksprøver eller lignende som kan brukes til å gi poeng til opptaket i dette stedet. Det er i hvert fall ikke mulig å få 120 poeng på førstegangsvitnemålet ditt eller i ordinær kvote alene.

Siden vi ikke vet hvilket studium du er interessert i, foreslår vi at du skriver inn til oss en gang til og linker til det. Eventuelt kan du kontakte studiestedet selv. 

Hvis du leser artikkelen over og de vi linker til under svaret, får du i hvert fall vite alt om hvordan du regner ut poengene dine og hvilke ekstrapoeng du kan få :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning