Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bytter jeg til privatskole?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 16 år, som er interessert i å bytte skole nå 1.halvår av VGs, til en privat VG. skole, i et annet fylke (fra Buskerud til Oslo). Lurer på hvordan dette fungerer, søker jeg meg inn på 10.kl eller halvårs karakterer (hvis jeg må bli ut halvåret, selvom jeg ønsker å flytte før)? Hvordan fungerer det hvis jeg blir satt på venteliste og plutselig får plass, sier jeg fra meg plassen på den offentlige skolen med en gang? Kan jeg, pga at dette er første halvår og midt i skoleåret, søke og bytte nå, eller må jeg vente helt til 1.Mars og søke meg inn til 2Vgs? Blir det da regnet på karakterer i 1Vgs eller 10kl? Tror det var alt, takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Her høres det ut som at du har spennende planer.

Vi råder deg til å snarest mulig snakke med rådgiver på skolen din om dette, i tillegg til å ta kontakt med rådgiver på skolen du er interessert i å bytte til.

Vi kan ikke gi deg så presise svar, for de ulike privatskolene har litt ulik praksis i forhold til hvordan de tar inn elever etc. Så det aller beste er at du kontakter privatskolen selv, og spør om hvordan inntaket gjøres, når du kan si opp plassen din på den offentlige skolen, etc. Dette vet de godt hvordan gjøres hos dem.

Du skriver ikke hva du tenker om å flytte. Skulle du ha byttet til en annen offentlig skole i et annet fylke, måttet du ha fått ny registrert folkeadresse i Oslo. Det er mange hensyn å ta hvis man vil flytte til et nytt fylke når du er under 18. Vi har skrevet om dem i denne artikkelen, som du kan ta en titt på.

Men siden dette er litt komplisert, anbefaler vi altså at du snakker med rådgiver på skolen din så fort som mulig, og kontakter privatskolen din så fort som mulig. Snakk også godt med foreldrene dine om dette. 

Vi ønsker deg lykke til, og gjerne spør oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan foreldrene dine nekte deg å flytte for å gå på skole?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du ønsker å gå på en linje de bare har på en videregående som ligger for langt unna? Kan foreldrene dine da nekte deg å flytte dersom de ikke vil at du skal det?

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer

Flytting til nytt fylke - rett til skoleplass?

Jente sitter i et klasserom (colourboxcom)

Har du planer om å flytte i løpet av videregående og gå på skole i et annet fylke enn der du bor nå?

Les mer

Sjekkliste for deg som vil studere ved privatskole

Gutt sjekker laptopen sin i en park (colourbox.com)

Blir du kvalifisert for de jobbene du ønsker? Hvor mye koster utdanningen på privatskoler, og hva får du for pengene? Sjekk om skolen kan gi deg den utdanningen du har bruk for.

Les mer

Søkt privatskole? Du har angrerett

Jente sitter på skolen og tenker (colourbox.com)

De som har søkt et privat studietilbud vil etter hvert inngå en forpliktende avtale, og binde seg til å betale for studiet. Men hva skjer hvis du ombestemmer deg?

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning