Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli musikklærer?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har begynt å tenke fremover, og jeg tror at jeg har lyst til å bli musikklærer på en videregående med musikklinja. Jeg lurer derfor på hvordan veien dit er etter at jeg er ferdig på VGS (går VG1 nå på musikklinja). Jeg har lest litt rundt på nettet, men det er utrolig mange sider med mange forskjellige fag, så jeg håper dere kan hjelpe. Jeg spiller piano og jeg vil gjerne bruke det i undervisningen, og kunne ellers tenke meg å undervise i hørelære, samspill og/eller kor. Det hadde også vært kult å undervise i enkelttimer med elever. Oppsummert: hvordan er veien til musikklærer på musikklinja på VGS? Hva trenger jeg av studiepoeng? Hvor mange år tar det? Takk på forhånd for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende planer du har. 

Det er mange veier og muligheter for deg som har lyst til å undervise i musikk. Vi skjønner godt at det kan bli mye informasjon å forholde seg til. Derfor anbefaler vi deg sterkt å ta en prat med rådgiveren på skolen din om dette! Da kan du få en ordentlig god samtale, med presis informasjon om de ulike veiene videre.

Når det gjelder det å bli musikklærer, så finnes en rekke aktuelle utdanningsveier. Du kan utdanne deg innen musikkpedagogikk ved læresteder som tilbyr musikkutdanning (eksempelvis Norges musikkhøgskole i Oslo eller Griegakademiet i Bergen), eller du kan søke faglærerutdanning i musikk ved en rekke høgskoler i Norge. Slike utdanninger retter seg mot de som kan tenke seg å etterpå jobbe som musikklærer i skolen, i kulturskolen etc. Et annet alternativ er å velge musikk som et av fagene du fordyper deg i som del av grunnskolelærerutdanning eller som del av et lektor-/adjunktprogram. I så fall vil du i tillegg kunne velge de andre fagene du nevner som du ønsker undervisningskompetanse i. På den måten kan du søke jobber i skolen der du både underviser i musikk og i de resterende fagene du nevner.

Det er med andre ord mange ulike studier du kan søke deg inn på. 

Vi anbefaler først og fremst at du snakker med rådgiver på skolen din, som kan hjelpe deg å sortere tankene og stykke opp de ulike mulighetene godt. 

Vi anbefaler også å lese om sang- og musikkutdanning på utdanning.no, og se forslag til de ulike utdanningene der. Der ser du også inntakskravet forrige runde, og hva du trenger formelt for å kunne søke. Les også om læreryrket generelt.

Lykke til! Snakk med rådgiver, og spør oss gjerne igjen :)

 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning