Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis jeg tar russisk som privatist?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har begynt i 1.klasse på vgs, på linja studiespes. Jeg kan litt russisk, og vurderer å ta eksamen i det som privatist. Vet veldig lite om det, og finner ikke oversiktlig informasjon på nettet. Må man ta to eksamener på eit år til ulik tid? Må man ta både muntlig og skriftlig eksamen? Kan jeg ta den letteste eksamenen i 3.klasse (russisk 1), og øve til den i 1., 2. og begynnelsen av 3. klasse? Vet det koster 1000 kr å ta eksamen som privatist, men må jeg kjøpe bøker som koster mye? Hvordan er det med ekstrapoeng, og lønner det seg egentlig viss jeg vil ha flere ekstrapoeng når jeg går ut av vgs? Hvordan sånn ca er nivået på russisk 1, må jeg skrive stil og ha perfekt grammatikk? Lønner det seg viss jeg f.eks får 4 på eksamen, eller ser det bare bra ut viss jeg får 5 eller 6? får jeg ekstrapoeng bare jeg består? Er det i det hele tatt mulig at jeg tar eksamen, for vet eksamenen kan være på samme dag som eksamen i eit annet fag jeg har på skulen??? Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du tenker på dette, og så spennende at du kan en del russisk! Det er et veldig nyttig språk å kunne, som ikke så mange i Norge kan. 

Aller først vil vi starte med å oppfordre deg til å gå til rådgiver på skolen din så snart som mulig og spørre om dette. Det er flere grunner til det, men hos rådgiver kan du få god og presis informasjon om alt som vil skje, og de ulike mulighetene du har. 

Det er nemlig veldig positivt og spennende at du har lyst til å ta opp russisk som privatist. Men det er en viktig opplysning at dette ikke uten videre vil gi deg "en bonus" eller trekke opp karaktersnittet ditt! Det er nemlig ikke sånn at du kan ha fremmedspråket du har nå, og i tillegg legge til et nytt fag som vil telle inn i snittet ditt. Det nye faget vil sånn sett ikke telle inn i snittet ditt - så sant du ikke bytter det ut med fremmedspråket du har nå! Og for å eventuelt bytte det ut med fremmedspråket du har nå, må du snakke med rådgiver og høre om det lar seg gjøre, og hvilke eksamener du da må ta.

Det vil uansett være en fin og spennende ting at du tar opp russisk og kan vise at du har fått en fin karakter der. Men det vil ikke automatisk gå inn og gi deg bedre karaktersnitt eller bonuspoeng - bare så det er sagt. 

For å lese mer om hvordan det med å være privatist fungerer, så anbefaler vi at du leser denne artikkelen. 

Men vi anbefaler deg altså igjen å kontakte rådgiver på skolen din så snart som mulig, så får du gode svar på alt du lurer på.

Bare spør oss igjen også :)

Lykke til!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning