Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg filmskuespiller?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 16 år gammel. Har lyst å bli en filmstjerne. Hvilken utdanning må jeg ta og hvilken linje må man gå på VGs for å bli det ? Kan jeg bli det selv om jeg går på kunst og håndverk linjen på videregående skole ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende at du vil bli dette. 

Å bli filmstjerne er få forunt, men er nok en veldig spennende yrkesvei for de som får det til. Det er ikke en enkelt vei man må gå for å bli filmstjerne - filmskuespillere kan ha mange forskjellige bakgrunner. De må ha talent, dyktighet, stå-på-vilje og kanskje også en god del flaks. Så det er ikke sånn at du "må" gå en spesiell linje for å bli skuespiller - og drømmen om å bli skuespiller kan leve veldig fint videre dersom du går på Kunst, Design og Håndverk. Les mer om skuespilleryrket på utdanning.no.

Hvis du skulle valgt VGS helt fra start, kunne det kanskje vært interessant med dramalinjen. Ikke fordi det garanterer deg jobb som skuespiller, men fordi det er interessant og fint å få erfaring med å være på scenen. Men du må ikke gå drama - det viktigste er at du får masse erfaring og trening, og at du møter andre talentfulle mennesker som du kan lære av.

Et godt råd for å få erfaring, kan være å engasjere deg for eksempel i skolens dramagruppe, melde deg inn i et amatørteaterlag eller ungdomsteater, dramakurs på fritidsklubben, revy på skolen, dramakurs på kulturskolen etc., slik at du får erfaring. Sjekk ut muligheter der du bor! Ved å få slik erfaring, vil du også få kontakter som kan hjelpe deg med å bli bedre og som vet om aktuelle auditions du eventuelt kan gå på etterhvert. 

På skuespillerforbundets nettside har de en oversikt over aktuelle auditions, og du kan lese mer om yrket generelt. Du kan også google ordet "auditions" og se hva som kommer opp. Det går også an å kontakte NRK og forskjellige produksjonsselskaper for å få vite om det finnes auditions til serier eller filmer. 

Veldig lykke til - vi heier på deg :)

Og vi legger ved noen relevante artikler under svaret. 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skuespiller – drømmeyrke eller bare fjern drøm?

Skuespiller

Drømmer du om å bli skuespiller? Du er ikke alene. Kampen om både studieplasser og jobber er hard, men vi gir deg noen tips som kan hjelpe deg på veien.

Les mer

Hvordan lage enkle filmer?

Klipper film på nettbrett (foro: ung.no)

Har du en egen YouTube-kanal? Trenger du filmer til bloggen din? Eller liker du bare å lage filmer sammen med vennene dine?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning