Hopp til hovedinnholdet

Hvordan karakterer må jeg ha for å bli apotekteknikker eller farmasøyt?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, jeg lurte på hva slags karakterer må man ha for å bli apotekteknikker eller farmasøyt? Og hvis jeg får lave karakterer i videregående skole kan jeg forsatt bli en av de da. Og hva skjer hvis jeg får lave karakter etter at jeg har kommet inn i universitetet eller høyskolen? kan jeg bli kastet ut? Hilsen en desperat jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende at du tenker på dette. Skjønner godt hvis det er slitsomt og stressende å tenke på hva man skal bli - men du kommer til å finne ut av det, og du gjør viktige og gode steg når du stiller gode spørsmål som dette.

Vi anbefaler at du leser om Apotektekniker på utdanning.no, og om Farmasøyt på utdanning.no.

Det er en stor forskjell på disse, både i hva de gjør i arbeidshverdagen, og også hvordan man utdanner seg til å bli det. 

Apotektekniker er nemlig en yrkesfaglig utdanning i videregående skole. Vi vet ikke om du går på videregående ennå - men for å bli det må du gå Vg1 Helse og Oppvekstfag, Vg2 Helseservicefag, og Vg3 Apotekteknikk. Hvis du virkelig er interessert i dette, bør du snakke med rådgiver på skolen din. Vi vet jo ikke om du går på ungdomsskolen eller videregående, men det er ikke umulig å bytte hvis du går på videregående. Men det har noen konsekvenser - derfor bør du snakke med rådgiver, og lese denne artikkelen vi har skrevet om å bytte utdanningsprogram på videregående. 

Farmasøyt er en utdanning på universitet. Da må du få generell studiekompetanse først, ved å gå et studieforberedende utdanningsprogram (eller gå yrkesfag og ta påbygg, enten før eller etter læretiden din. 

Her kan du se oversikten over farmasiutdanninger. På siden der står også poengene du måtte ha for å komme inn ved sist opptak. Du må nok ha ganske høye karakterer fra videregående, litt over fire i snitt sannsynligvis. Du kan lese alt om hvor gode karakterer du må ha for å komme inn på høyere utdanning i denne artikkelen. 

I tillegg må du ha noen realfag for å komme inn. Du må ha disse realfagene for å ta en bachelorgrad (tre år) i Farmasi, og disse realfagene for å ta en mastergrad (fem år) i Farmasi. 

Hvis du kommer inn på disse studiene, så er det nok kanskje litt ulikt hvordan de gjør det hvis du ikke skulle fått gode karakterer. Du trenger bare å stå, og sannsynligvis vil det mest gå ut over deg hvis du ikke gjør, sånn at du må ta studieåret på nytt. Men vi foreslår at du kontakter lærestedene om dette hvis du skulle komme inn :)

Vi skjønner hvis dette ble mye informasjon på en gang - men vi er sikre på at du finner ut av dette, og om dette er riktig vei å gå for deg eller ikke :)

Det beste du kan gjøre, i tillegg til å lese masse på utdanning.no, er å prate med rådgiver på skolen din, og gjerne foreldre eller klassekamerater også.

Veldig lykke til, bare spør oss igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning