Hopp til hovedinnholdet

Skal på utveksling, men er redd for å ikke få året godkjent.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg skal på utveksling med programmet Speak 18/19. Det vanligste er å dra 9 måneder, men blir dette godkjent? Da drar jeg i såfall i juli 2018 og kommer hjem i april 2019. Håpar dette blir godkjent, men er veldig redd det ikkje blir det...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Spennende planer du har, og spennende at du skal dra.

Ja, vi skjønner godt at du er bekymret for at det eventuelt ikke blir godkjent. Vi kan jo ikke gi noen garantier vi, og Speak selv skriver at det er store variasjoner mellom fylker og kommuner på hvor lett det er å få godkjent. 

Men de har en veldig god side med tips til deg om hva du må gjøre for å være mest mulig sikker på du får året godkjent. Her er Speaks side med tips til deg.

Vi vet jo ikke om du har snakket med rådgiver på skolen din allerede eller ikke - men det er i alle tilfeller utrolig viktig at du har en god dialog med rådgiver om dette. Det er skolen din som må godkjenne året for deg på forhånd. Hvis du følger alle tipsene til Speak i linken over, så øker du nok sjansene dine betraktelig. Så snakk med rådgiver på skolen din så fort som mulig.

Les også denne artikkelen vi har skrevet om utveksling på vgs. Der står dette nederst i listen over tips:

- Spør din norske skole om en liste over fag du må ta for å få skoleåret godkjent. Denne leverer du til utvekslingsorganisasjonen og skolen du skal gå på i utlandet. Det er fint om listen inneholder en beskrivelse av fagene på engelsk.

- Du bør forberede deg på at du kanskje må ta noen fag som privatist her hjemme etterpå for at du skal kunne gå rett inn i Vg3.

Det beste du kan gjøre er altså være så forberedt som mulig, og snakke så mye med rådgiver som mulig. Hvis rådgiver eller rektor sier at skoleåret ditt vil kunne bli godkjent, kan du gjerne be om å få det skriftlig. Det er etter at du kommer hjem at året vil bli godkjent, hvis skolen ser at du har tatt de fagene som dere ble enige om at du trengte.

Snakk med rådgiver så fort som mulig, så har vi stor tro på at du har gode sjanser for å få året godkjent. 

Hvis du mot formodning ikke skulle få året godkjent, så trenger ikke det bety at du ikke burde dra heller. Mange syns erfaringen i utlandet er så sterk og god at det er verdt å bli litt forsinket her i Norge. Men snakk med rådgiver om dette også. Hvis det er sånn at du skulle mangle bare ett fag, feks, kan du spørre om å få ta det som privatist allerede nå eller rett etter at du kommer hjem - som eksempel.

Følg listen til Speak, og snakk med både rådgiver og Speak. Og veldig god tur! Du kommer til å oppleve masse.

Lykke til, og spør oss gjerne igjen :)

 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning